Turistički marketing u doba krize

23. Mart 2020
Turistički marketing u doba krize

Turistički sektor u čitavom svetu prvi je osetio krizu zbog pandemije virusa Covid-19. I u Srbiji su odložena sva putovanja do 15. maja, a zaposleni u turizmu svakodnevno očekuju konkretne mere države i resornog ministarstva prema turističkoj delatnosti. Za promociju turističkih proizvoda kao što su putovanja u vremenu pandemije, bolesti i zatvorenih granica sada nije vreme. Ali to ne znači da se treba stati sa promocijom, već da ne treba promovisati ono što u datom trenutku nije ni prikladno ni izvodljivo, kaže za eKapiju Milan Stojković, direktor agencije Etourism Consulting.

- Marketinške aktivnosti treba usmeriti na promociju lepih predela, destinacija, prenosti vrhunske doživljaje, pričati lepe priče - sve ono što čini turizam najlepšom delatnošću. Nije potrebno kreirati skupe TV spotove, dovoljno je jednostavno održati aktivnost na društvenim mrežama. Ne samo da će ljudima biti drago da isprate ovakve promotivne sadržaje, jer će im skrenuti na kratko misli sa aktuelnih dešavanja i podsetiti na vreme kada smo mogli slobodno putovati i uživati, već će ove aktivnosti nagomilati želju i umnogome povećati turističku tražnju što će svima u delatnosti doneti više posla i brži oporavak u periodu posle krize – navodi Stojković.

Prema njegovim rečima postoji mogućnost za oporavak tržišta, ukoliko bi se kriza završila do juna.

- U kontaktu sam sa veliki brojem turističkih privrednika ovih dana. Sve njihove nade su usmerene upravo na to - da se kriza završi do juna. U tom slučaju neće biti sve izgubljeno. Neki predviđaju manjak tražnje i pad cena, drugi pak ukazuju na mogući rast cena i nagli porast tražnje. Teško je baviti se takvim predviđanima, sigurno je da će tržište biti uzdrmano, ali bih ja, iz ove pozicije, bio svakako presrećan ako bismo u junu pričali o bilo kakvim turističkim kretanjima – kaže Stojković.

Turistički radnici, prema njegvom rečima ovo vreme treba da iskoriste da srede sve u poslovanju za šta nije bilo vremena u redovnim okolnostima.

- Idelno je vreme za detaljno čišćenje objekata, zamenu određenih elemenata enterijera i sličnih radova – kaže on.

Ipak, kako navodi, sada je pravo vreme da se turistički radnici međusobno udruže radi razmene iskustava, saveta i međusobne edukacije.

- S tim u vezi sam već pokrenuo Facebook grupu pod nazivom Turizam, ugostiteljstvo, hotelijerstvo koja je za kratko vreme okupila više od 600 članova i u kojoj turistički poslenici možda prvi put zaista počinju komunicirati međusobno i deliti vredne savete i informacije. To je ono što je bilo potrebno ovoj delatnosti i pre nego što je nastupila pandemija – ističe direktor agencije Etourism Consulting.

U okviru grupe pokrenuta je i inicijativa međusobne edukacije gde će članovi sa bogatim iskustvom u branši pokloniti deo svog vrednog i praktičnog znanja kolegama iz grupe putem video lekcija.

- Ja ću dati doprinos članovima raznim savetima za rad njihovih sajtova i web marketinga, s obzirom na to da je to ono u čemu sam se specijalizovao, a zamoliću i druge ljude od iskustva da učine isto i da tako pokrijemo više oblasti koje su ljudima najbitnije.

Prema njegovim rečima, manji i srednji turistički privrednici u ovom slučaju mogu imati prednost jer će se brže prilagoditi novonastalim promenama, naravno ako budu znali to da iskoriste.

- Veći sistemi se teže menjaju i adaptiraju, nisu fleksibilni, i ako ne započnu već sada raditi na svojoj internoj reorganizaciji, edukaciji i unapređenju poslovanja i usluge, verovatno će biti u problemu – zaključuje Stojković.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Besplatni obilasci tašmajdanskih pećina za vikend
23. Septembar 2022
U okviru manifestacije Dani evropske kulturne baštine u subotu 24. i nedelju 25....
Turizam
Island dobija zip-line dugačak 1km
23. Septembar 2022
Na Islandu će uskoro biti otvoren inovativan zip-lajn dužine jedan kilometar, koji će...
Turizam
Besplatne pešačke ture kroz Beograd na temu istorije razvoja industrije
23. Septembar 2022
Povodom Dana evropske baštine, Muzej nauke i tehnike i Muzej Jugoslavije organizuju dve...
Turizam
„Vinski putevi Otvorenog Balkana“ predstavljeni na panelu „Budućnost vinskog turizma“ u Italiji
23. Septembar 2022
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić,...