Turistički marketing u doba krize

23. March 2020
Image by Daniel Roberts from Pixabay
Image by Daniel Roberts from Pixabay

Turistički sektor u čitavom svetu prvi je osetio krizu zbog pandemije virusa Covid-19. I u Srbiji su odložena sva putovanja do 15. maja, a zaposleni u turizmu svakodnevno očekuju konkretne mere države i resornog ministarstva prema turističkoj delatnosti. Za promociju turističkih proizvoda kao što su putovanja u vremenu pandemije, bolesti i zatvorenih granica sada nije vreme. Ali to ne znači da se treba stati sa promocijom, već da ne treba promovisati ono što u datom trenutku nije ni prikladno ni izvodljivo, kaže za eKapiju Milan Stojković, direktor agencije Etourism Consulting.

- Marketinške aktivnosti treba usmeriti na promociju lepih predela, destinacija, prenosti vrhunske doživljaje, pričati lepe priče - sve ono što čini turizam najlepšom delatnošću. Nije potrebno kreirati skupe TV spotove, dovoljno je jednostavno održati aktivnost na društvenim mrežama. Ne samo da će ljudima biti drago da isprate ovakve promotivne sadržaje, jer će im skrenuti na kratko misli sa aktuelnih dešavanja i podsetiti na vreme kada smo mogli slobodno putovati i uživati, već će ove aktivnosti nagomilati želju i umnogome povećati turističku tražnju što će svima u delatnosti doneti više posla i brži oporavak u periodu posle krize – navodi Stojković.

Prema njegovim rečima postoji mogućnost za oporavak tržišta, ukoliko bi se kriza završila do juna.

- U kontaktu sam sa veliki brojem turističkih privrednika ovih dana. Sve njihove nade su usmerene upravo na to - da se kriza završi do juna. U tom slučaju neće biti sve izgubljeno. Neki predviđaju manjak tražnje i pad cena, drugi pak ukazuju na mogući rast cena i nagli porast tražnje. Teško je baviti se takvim predviđanima, sigurno je da će tržište biti uzdrmano, ali bih ja, iz ove pozicije, bio svakako presrećan ako bismo u junu pričali o bilo kakvim turističkim kretanjima – kaže Stojković.

Turistički radnici, prema njegvom rečima ovo vreme treba da iskoriste da srede sve u poslovanju za šta nije bilo vremena u redovnim okolnostima.

- Idelno je vreme za detaljno čišćenje objekata, zamenu određenih elemenata enterijera i sličnih radova – kaže on.

Ipak, kako navodi, sada je pravo vreme da se turistički radnici međusobno udruže radi razmene iskustava, saveta i međusobne edukacije.

- S tim u vezi sam već pokrenuo Facebook grupu pod nazivom Turizam, ugostiteljstvo, hotelijerstvo koja je za kratko vreme okupila više od 600 članova i u kojoj turistički poslenici možda prvi put zaista počinju komunicirati međusobno i deliti vredne savete i informacije. To je ono što je bilo potrebno ovoj delatnosti i pre nego što je nastupila pandemija – ističe direktor agencije Etourism Consulting.

U okviru grupe pokrenuta je i inicijativa međusobne edukacije gde će članovi sa bogatim iskustvom u branši pokloniti deo svog vrednog i praktičnog znanja kolegama iz grupe putem video lekcija.

- Ja ću dati doprinos članovima raznim savetima za rad njihovih sajtova i web marketinga, s obzirom na to da je to ono u čemu sam se specijalizovao, a zamoliću i druge ljude od iskustva da učine isto i da tako pokrijemo više oblasti koje su ljudima najbitnije.

Prema njegovim rečima, manji i srednji turistički privrednici u ovom slučaju mogu imati prednost jer će se brže prilagoditi novonastalim promenama, naravno ako budu znali to da iskoriste.

- Veći sistemi se teže menjaju i adaptiraju, nisu fleksibilni, i ako ne započnu već sada raditi na svojoj internoj reorganizaciji, edukaciji i unapređenju poslovanja i usluge, verovatno će biti u problemu – zaključuje Stojković.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...
Tourism
Bespovratna sredstva za 82 projekta u cilju razvoja ruralnog turizma
10. July 2024
Radna grupa za odlučivanje o učešću u finansiranju projekata razvoja i unapređenja...
Tourism
Nove direktne avio-linije do NR Kine
03. July 2024
Počev od 30. septembra 2024. godine, Air Serbia će uspostaviti direktne letove između...