TOS organizovao poslovne susrete predstavnika turističke privrede Srbije i Severne Makedonije

21. April 2023
Image by Cymelium from Pixabay
Image by Cymelium from Pixabay

Turistička organizacija Srbije, u četvrtak, 20.04.2023. godine, organizovala je poslovne susrete predstavnika turističke privrede Srbije i Severne Makedonije u hotelu ''Aleksandar Palas'' u Skoplju.

Promotivni događaj okupio je 13 lokalnih turističkih organizacija iz Srbije i više od 80 predstavnika turističkih privrede Srbije i Severne Makedonije. Događaj je organizovan u saradnji sa Agencijom za promociju i podršku turizmu Severne Makedonije, i uz podršku Ambasade Republike Srbije u Severnoj Makedoniji.

Današnji skup bio je prilika da proslavimo dobre turističke rezultate, razmenimo iskustva, ideje, stvorimo nove kontakte i definišemo strategije kako bi saradnja dve zemlje u oblasti turizma bila još bolja a godine ispred nas još uspešnije.

Skup je otvorila Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije:

- Moram da napomenem koliko je za nas turističko tržište Severne Makedonije značajno jer prošle godine, koja je bila rekordna godina za srpski turizam, turisti iz Severne Makedonije su bili u TOP 5 noćenja inostranih turista u Srbiji, a ostvareno je oko 160 miliona noćenja inostranih turista. I ovu godinu započeli smo izuzetno dobro, u prva dva meseca su turisti iz Severne Makedonije drugi najbrojniji po ostvarenim noćenjima među inostranim turistima Srbije i u poređenju sa prethodnom godinom ( jan-feb 2022.) imamo rast dolazaka turista iz ove zemlje za 40%. Zaista verujem da je ovaj događaj više nego značajan da dodatno produbimo našu poslovnu saradnju - rekla je Marija Labović.

Direktorka TOS-a je najavila održavanje drugog po redu vinskog sajma, najvećeg u ovom delu Evrope – Vinska Vizija Otvorenog Balkana, u periodu od 16. do 19. novembra u Beogradu i napomenula da je to veoma važan događaj jer je prošle godine imao ogroman broj posetilaca i ogroman broj izlagača, naročito iz tri zemlje, članice Otvorenog Balkana. 

Prisutnima se obratio i Ljupčo Janevski, direktor Agencije za promociju i podršku turizmu Severne Makedonije.

U Severnoj Makedoniji, prošle godine 12% dolazaka inostranih turista činili su gosti iz Srbije, sa 22% učešća u ukupnom broju noćenja inostranih turista.

- Inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja tržište od 12 miliona potencijalnih turista, i mi treba da učinimo sve da budemo tržišno konkurentni i još vidljiviji na evropskom turističkoj mapi. Direktan let između Beograda i Skoplja, novi čarter letovi koji će biti otvoreni u narednom periodu i ovakvi događaji doprinose realizaciji postavljenih ciljeva i težnji da se turizam što više razvija u okviru zemalja članica Otvorenog Balkana - rekao je Ljupčo Janevski.

Pre početka radnog dela učesnike je pozdravila i Nevena Jovanović, ambasadorka Srbije u Republici Severna Makedonija i tom prilikom izrazila zadovoljstvo što je Republika Srbija imala priliku da predstavi svoju bogatu turističku ponudu i istakla da su ovakve manifestacije odlična prilika za povezivanje turističkih organizacija dve zemlje, a u cilju unapređenja već postojeće saradnje i potencijalnih zajedničkih predstavljanja na trećim tržištima.

- Dozvolite mi da primetim da je ekonomska razmena između naše dve zemlje u prethodnim godinama zabeležila intenzivni rast, i da je obim spoljno-trgovinske razmene u 2022. godini iznosio 1.4 milijarde EUR, nadamo se da ćemo taj pozitivan trend zabeležiti i u ovoj godini. Na Samitu inicijative Otvoreni Balkan, održanog u junu 2022. godine u Ohridu potpisan je Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti turizma i podaci koji govore u prilog tome su da broj turista u oba pravca svakim danom raste. Sigurna sam da ćemo tim trendovima svedočiti i u nadolazećim vremenima - zaključila je Nevena Jovanović.

Tokom radnog dela svoju turističku ponudu predstavile su turističke organizacije Novog Sada, Niša, Kragujevca, Čačka, Loznice, Leskovca, Pirota, Vršca, Sokobanje, Vrnjačke Banje, Novog Pazara, Raške i Regije Kopaonik.

Učesnici B2B sastanaka imali su priliku da se u direktnim sastancima podsete šta je to sve što Srbija ima da ponudi, koji su to programi koji mogu biti interesantni turistima Severne Makedonije, kao i koji su to programi koji mogu biti dodati u ponudu koju trenutno imaju, uz zajednička očekivanja da ćemo se na kraju ove godine radovati novim uspesima i novim postignutim rekordima u turističkim rezultatima obe zemlje.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...