TOS organizovao poslovne susrete predstavnika turističke privrede Srbije i Severne Makedonije

21. April 2023
Image by Cymelium from Pixabay
Image by Cymelium from Pixabay

Turistička organizacija Srbije, u četvrtak, 20.04.2023. godine, organizovala je poslovne susrete predstavnika turističke privrede Srbije i Severne Makedonije u hotelu ''Aleksandar Palas'' u Skoplju.

Promotivni događaj okupio je 13 lokalnih turističkih organizacija iz Srbije i više od 80 predstavnika turističkih privrede Srbije i Severne Makedonije. Događaj je organizovan u saradnji sa Agencijom za promociju i podršku turizmu Severne Makedonije, i uz podršku Ambasade Republike Srbije u Severnoj Makedoniji.

Današnji skup bio je prilika da proslavimo dobre turističke rezultate, razmenimo iskustva, ideje, stvorimo nove kontakte i definišemo strategije kako bi saradnja dve zemlje u oblasti turizma bila još bolja a godine ispred nas još uspešnije.

Skup je otvorila Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije:

- Moram da napomenem koliko je za nas turističko tržište Severne Makedonije značajno jer prošle godine, koja je bila rekordna godina za srpski turizam, turisti iz Severne Makedonije su bili u TOP 5 noćenja inostranih turista u Srbiji, a ostvareno je oko 160 miliona noćenja inostranih turista. I ovu godinu započeli smo izuzetno dobro, u prva dva meseca su turisti iz Severne Makedonije drugi najbrojniji po ostvarenim noćenjima među inostranim turistima Srbije i u poređenju sa prethodnom godinom ( jan-feb 2022.) imamo rast dolazaka turista iz ove zemlje za 40%. Zaista verujem da je ovaj događaj više nego značajan da dodatno produbimo našu poslovnu saradnju - rekla je Marija Labović.

Direktorka TOS-a je najavila održavanje drugog po redu vinskog sajma, najvećeg u ovom delu Evrope – Vinska Vizija Otvorenog Balkana, u periodu od 16. do 19. novembra u Beogradu i napomenula da je to veoma važan događaj jer je prošle godine imao ogroman broj posetilaca i ogroman broj izlagača, naročito iz tri zemlje, članice Otvorenog Balkana. 

Prisutnima se obratio i Ljupčo Janevski, direktor Agencije za promociju i podršku turizmu Severne Makedonije.

U Severnoj Makedoniji, prošle godine 12% dolazaka inostranih turista činili su gosti iz Srbije, sa 22% učešća u ukupnom broju noćenja inostranih turista.

- Inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja tržište od 12 miliona potencijalnih turista, i mi treba da učinimo sve da budemo tržišno konkurentni i još vidljiviji na evropskom turističkoj mapi. Direktan let između Beograda i Skoplja, novi čarter letovi koji će biti otvoreni u narednom periodu i ovakvi događaji doprinose realizaciji postavljenih ciljeva i težnji da se turizam što više razvija u okviru zemalja članica Otvorenog Balkana - rekao je Ljupčo Janevski.

Pre početka radnog dela učesnike je pozdravila i Nevena Jovanović, ambasadorka Srbije u Republici Severna Makedonija i tom prilikom izrazila zadovoljstvo što je Republika Srbija imala priliku da predstavi svoju bogatu turističku ponudu i istakla da su ovakve manifestacije odlična prilika za povezivanje turističkih organizacija dve zemlje, a u cilju unapređenja već postojeće saradnje i potencijalnih zajedničkih predstavljanja na trećim tržištima.

- Dozvolite mi da primetim da je ekonomska razmena između naše dve zemlje u prethodnim godinama zabeležila intenzivni rast, i da je obim spoljno-trgovinske razmene u 2022. godini iznosio 1.4 milijarde EUR, nadamo se da ćemo taj pozitivan trend zabeležiti i u ovoj godini. Na Samitu inicijative Otvoreni Balkan, održanog u junu 2022. godine u Ohridu potpisan je Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti turizma i podaci koji govore u prilog tome su da broj turista u oba pravca svakim danom raste. Sigurna sam da ćemo tim trendovima svedočiti i u nadolazećim vremenima - zaključila je Nevena Jovanović.

Tokom radnog dela svoju turističku ponudu predstavile su turističke organizacije Novog Sada, Niša, Kragujevca, Čačka, Loznice, Leskovca, Pirota, Vršca, Sokobanje, Vrnjačke Banje, Novog Pazara, Raške i Regije Kopaonik.

Učesnici B2B sastanaka imali su priliku da se u direktnim sastancima podsete šta je to sve što Srbija ima da ponudi, koji su to programi koji mogu biti interesantni turistima Severne Makedonije, kao i koji su to programi koji mogu biti dodati u ponudu koju trenutno imaju, uz zajednička očekivanja da ćemo se na kraju ove godine radovati novim uspesima i novim postignutim rekordima u turističkim rezultatima obe zemlje.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...