Tivat dobitnik nagrade Sustainable Top 100 Destinations za 2020. godinu

07. Oktobar 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tivat je proglašen za jednog od dobitnika nagrade Sustainable Top 100 Destination za 2020.g. na jučerašnjoj ceremoniji koja se održala u okviru Global Green Destinations Days (GGDD20). Nagrade su dodeljene šesti put zaredom, a samo apliciranje za navedenu nagradu je bilo besplatno za sve zemlje sveta.

Podsećamo da su tokom juna meseca Turistička organizacija opštine Tivat u saradnji sa JP ”Morsko dobro” nominovali Tivat za Sustainable Top 100 Destinations za 2020.

Takmičenje je imalo za cilj da prikaže turističke priče i primere dobre prakse održivog razvoja lokalnih i regionalnih destinacija.
Objavljivanjem ovogodišnje liste, razmenom iskustava i priča o uspehu u upravljanju destinacijama, inicijatori prepoznaju korake preduzete ka tome da turističke destinacije postanu održivije, odgovornije i atraktivnije za posetioce. Nominacije je ocenjivao tim održivih Top 100 destinacija, stručnjaci iz različitih zemalja, partneri i koordinatori Green Destinations-a. Ove godine izbor je više nego ikada ranije bio određen kvalitetom, efikasnošću i primerima dobre prakse koje su dostavile destinacije. Za takmičenje se prijavilo više od 150 aplikanata.

“Crna Gora i njene opštine, uključujući i Tivat, su još daleko od toga da budu savršene u pravom smislu održivosti i njenim dubljim aspektima. Zato je ovo veliko priznanje našim naporima da budemo “safe, smart, sustainable - sigurni, pametni i održivi” i veoma ohrabrujuće ka daljem održivom razvoju Tivta i Crne Gore. Ovo je potvrda da smo sa dobrim primerom prakse – uspešnim upravljanjem posebnim rezervatom prirode "Tivatska solila" i izveštavanjem u delu prvih 15 kriterijuma pokazali da se na području Tivta u prethodnom periodu u javnom i privatnom sektoru realizovao veliki broj dobrih inicijativa koje su međunarodni stručnjaci ocenili kao značajne za dobijanje ovog prestižnog priznanja” - navodi se u saopštenju.

Komitet Top 100 naglašava da selekcija za Sustainable Top 100 Destinations ne znači da su izabrane destinacije održive. To znači da te destinacije ulažu dodatne napore i obećavaju progres istih, napominjući da potpuno održive destinacije ne postoje.
Svi učesnici su pozvani da budu predstavljeni u vodiču “Good Travel Guide“, omogućavajući im da potencijalnim posetiocima ispričaju najzanimljivije priče o svojoj destinaciji.

Turistička organizacija Tivat nastavlja rad na ovom polju i krajem oktobra planirano je održavanje druge dvodnevne edukativne radionice u cilju definisanja konkretnih daljih koraka. Ujedno plan je da tokom sledeće godine Tivat započne proces sertifikacije “Awarding and Certification Program” u okviru Green Destinations.

"To znači da moramo intenzivno raditi na izveštavanju po ukupno 100 kriterijuma i nakon toga, od strane međunarodnog revizora kojeg odabere Green Destinations, dobiti informacije na kojem stepenu razvoja se nalazi Tivat u smislu održivosti destinacije i dobiti smernice za dalji razvoj"- dodaju u saopštenju.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...