Tivat dobitnik nagrade Sustainable Top 100 Destinations za 2020. godinu

07. October 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tivat je proglašen za jednog od dobitnika nagrade Sustainable Top 100 Destination za 2020.g. na jučerašnjoj ceremoniji koja se održala u okviru Global Green Destinations Days (GGDD20). Nagrade su dodeljene šesti put zaredom, a samo apliciranje za navedenu nagradu je bilo besplatno za sve zemlje sveta.

Podsećamo da su tokom juna meseca Turistička organizacija opštine Tivat u saradnji sa JP ”Morsko dobro” nominovali Tivat za Sustainable Top 100 Destinations za 2020.

Takmičenje je imalo za cilj da prikaže turističke priče i primere dobre prakse održivog razvoja lokalnih i regionalnih destinacija.
Objavljivanjem ovogodišnje liste, razmenom iskustava i priča o uspehu u upravljanju destinacijama, inicijatori prepoznaju korake preduzete ka tome da turističke destinacije postanu održivije, odgovornije i atraktivnije za posetioce. Nominacije je ocenjivao tim održivih Top 100 destinacija, stručnjaci iz različitih zemalja, partneri i koordinatori Green Destinations-a. Ove godine izbor je više nego ikada ranije bio određen kvalitetom, efikasnošću i primerima dobre prakse koje su dostavile destinacije. Za takmičenje se prijavilo više od 150 aplikanata.

“Crna Gora i njene opštine, uključujući i Tivat, su još daleko od toga da budu savršene u pravom smislu održivosti i njenim dubljim aspektima. Zato je ovo veliko priznanje našim naporima da budemo “safe, smart, sustainable - sigurni, pametni i održivi” i veoma ohrabrujuće ka daljem održivom razvoju Tivta i Crne Gore. Ovo je potvrda da smo sa dobrim primerom prakse – uspešnim upravljanjem posebnim rezervatom prirode "Tivatska solila" i izveštavanjem u delu prvih 15 kriterijuma pokazali da se na području Tivta u prethodnom periodu u javnom i privatnom sektoru realizovao veliki broj dobrih inicijativa koje su međunarodni stručnjaci ocenili kao značajne za dobijanje ovog prestižnog priznanja” - navodi se u saopštenju.

Komitet Top 100 naglašava da selekcija za Sustainable Top 100 Destinations ne znači da su izabrane destinacije održive. To znači da te destinacije ulažu dodatne napore i obećavaju progres istih, napominjući da potpuno održive destinacije ne postoje.
Svi učesnici su pozvani da budu predstavljeni u vodiču “Good Travel Guide“, omogućavajući im da potencijalnim posetiocima ispričaju najzanimljivije priče o svojoj destinaciji.

Turistička organizacija Tivat nastavlja rad na ovom polju i krajem oktobra planirano je održavanje druge dvodnevne edukativne radionice u cilju definisanja konkretnih daljih koraka. Ujedno plan je da tokom sledeće godine Tivat započne proces sertifikacije “Awarding and Certification Program” u okviru Green Destinations.

"To znači da moramo intenzivno raditi na izveštavanju po ukupno 100 kriterijuma i nakon toga, od strane međunarodnog revizora kojeg odabere Green Destinations, dobiti informacije na kojem stepenu razvoja se nalazi Tivat u smislu održivosti destinacije i dobiti smernice za dalji razvoj"- dodaju u saopštenju.
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Uskoro počinju uskršnji vašari u Beču
04. March 2024
Tradicionalni bečki uskršnji sajmovi ove godine otvaraju svoje kapije već od sredine...
Tourism
Holanđani ne smanjuju broj letova za Beograd
28. February 2024
Holandska nacionalna avio-kompanija KLM Royal Dutch Airlines neće smanjivati broj nedeljnih...
Tourism
Zašto ove godine vredi posetiti Španiju?
26. February 2024
Španiju je u 2023. posetilo 48.000 Srba. Zahvaljujući letovima Er Srbije za Madrid,...
Tourism
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. February 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...