Sve više stranih turista u svetu - Oporavak ugroženih destinacija

18. Jul 2017
Sve više stranih turista u svetu - Oporavak ugroženih destinacija

Putovanja stranih turista širom sveta porasla su za 6 odsto na godišnjem nivou u periodu od januara do aprila 2017. pri čemu je poverenje turističkih poslenika dostiglo najviši nivo u deceniji, navodi se u najnovijem turističkom barometru Svetske turističke organizacije (UNWTO).

Ovakvom rezultatu doprineo je održivi rast kod velike većine glavnih turističkih destinacija i stabilan oporavak kod drugih, piše u izveštaju objavljenom na zvaničnoj internet stranici UNWTO.

Dodaje se da su perspektive za period maj-avgust 2017. ostale visoke. Destinacije širom sveta posetilo je u prva četiri meseca 369 miliona stranih turista koji su prenoćili, što je za 21 milion više nego u istom mesecu 2016. godine. Period januar-april obično predstavlja oko 28 odsto ukupnog godišnjeg rezultata. U dokumentu se ističe da je većina odredišta, koja su prošle godine zabeležila snažne rezultate, zadržala taj zamajac, dok su destinacije koje su prethodnih godina imale teškoća, nastavile sa oporavkom u prvom delu 2017. To se posebno odnosi na Bliski Istok, koji beleži rast dolazaka stranih turista u posmatranom periodu za 10 procenata, zatim na Afriku (+8,0 odsto) i Evropu (+6 odsto).

Veliki rast beleže i Azija i Pacifik (+6 odsto) i Amerika (+4 procenta).

- Destinacije koje su tokom 2016. godine bile pogođene negativnim događajima sada pokazuju znake oporavka u vrlo kratkom periodu, što je dobrodošla vest za sve, a pogotovo za odredišta koja žive od turizma - kaže generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai.

- Budući da je 2017. proglašena Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj, pozdravljamo nastavak razvoja turizma i podsećamo da sa rastom ide veća odgovornost kako bi se obezbedilo da turizam doprinese ekonomskoj, socijalnoj i ekološkoj održivosti - dodao je on.

Kada je reč o Evropi, u periodu od januara do aprila rezultati su poboljšani naročito u južnoj mediteranskoj Evropi, gde je zabeležen rast dolazaka stranih turista od 9 odsto u poređenju sa povećanjem od jednog procenta u istom lanjskom periodu.

Zapadna Evropa beleži porast od 4 odsto, a Severna za 9 odsto, dok je u centralnoj i istočnoj Evropi zabeleženo za 4 procenta više međunarodnih dolazaka u odnosu na uporedni period prošle godine. U Azijsko-pacifičkom regionu najbolji skor ima južna Azija, sa rastom dolazaka stranih posetilaca od 14%, zatim Okeanija (+7%), jugoistočna Azija (+6%) i severoistočna Azija (+5%).

Međunarodni dolasci u obe Amerike povećani su za 4 procenta, pri čemu Južna i Centralna Amerika beleže plus od po 7 odsto, a Severna Amerika i Karibi za 3, odnosno 2 odsto. Ograničeni dostupni podaci za Afriku ukazuju na porast broja dolazaka stranih turista za 8 odsto, pri čemu prednjači severna Afrika sa skokom od čak 18 procenata, pokazuju podaci UNWTO.

Izvor: Tanjug

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...