Sve više stranih turista u svetu - Oporavak ugroženih destinacija

18. July 2017
Sve više stranih turista u svetu - Oporavak ugroženih destinacija

Putovanja stranih turista širom sveta porasla su za 6 odsto na godišnjem nivou u periodu od januara do aprila 2017. pri čemu je poverenje turističkih poslenika dostiglo najviši nivo u deceniji, navodi se u najnovijem turističkom barometru Svetske turističke organizacije (UNWTO).

Ovakvom rezultatu doprineo je održivi rast kod velike većine glavnih turističkih destinacija i stabilan oporavak kod drugih, piše u izveštaju objavljenom na zvaničnoj internet stranici UNWTO.

Dodaje se da su perspektive za period maj-avgust 2017. ostale visoke. Destinacije širom sveta posetilo je u prva četiri meseca 369 miliona stranih turista koji su prenoćili, što je za 21 milion više nego u istom mesecu 2016. godine. Period januar-april obično predstavlja oko 28 odsto ukupnog godišnjeg rezultata. U dokumentu se ističe da je većina odredišta, koja su prošle godine zabeležila snažne rezultate, zadržala taj zamajac, dok su destinacije koje su prethodnih godina imale teškoća, nastavile sa oporavkom u prvom delu 2017. To se posebno odnosi na Bliski Istok, koji beleži rast dolazaka stranih turista u posmatranom periodu za 10 procenata, zatim na Afriku (+8,0 odsto) i Evropu (+6 odsto).

Veliki rast beleže i Azija i Pacifik (+6 odsto) i Amerika (+4 procenta).

- Destinacije koje su tokom 2016. godine bile pogođene negativnim događajima sada pokazuju znake oporavka u vrlo kratkom periodu, što je dobrodošla vest za sve, a pogotovo za odredišta koja žive od turizma - kaže generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai.

- Budući da je 2017. proglašena Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj, pozdravljamo nastavak razvoja turizma i podsećamo da sa rastom ide veća odgovornost kako bi se obezbedilo da turizam doprinese ekonomskoj, socijalnoj i ekološkoj održivosti - dodao je on.

Kada je reč o Evropi, u periodu od januara do aprila rezultati su poboljšani naročito u južnoj mediteranskoj Evropi, gde je zabeležen rast dolazaka stranih turista od 9 odsto u poređenju sa povećanjem od jednog procenta u istom lanjskom periodu.

Zapadna Evropa beleži porast od 4 odsto, a Severna za 9 odsto, dok je u centralnoj i istočnoj Evropi zabeleženo za 4 procenta više međunarodnih dolazaka u odnosu na uporedni period prošle godine. U Azijsko-pacifičkom regionu najbolji skor ima južna Azija, sa rastom dolazaka stranih posetilaca od 14%, zatim Okeanija (+7%), jugoistočna Azija (+6%) i severoistočna Azija (+5%).

Međunarodni dolasci u obe Amerike povećani su za 4 procenta, pri čemu Južna i Centralna Amerika beleže plus od po 7 odsto, a Severna Amerika i Karibi za 3, odnosno 2 odsto. Ograničeni dostupni podaci za Afriku ukazuju na porast broja dolazaka stranih turista za 8 odsto, pri čemu prednjači severna Afrika sa skokom od čak 18 procenata, pokazuju podaci UNWTO.

Izvor: Tanjug

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....