Šta država sprema za Nacionalni park Đerdap?

23. Novembar 2020
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na rani javni uvid Prostorni plan područja posebne namene nacionalnog parka Đerdap.

Granica prostornog plana obuhvata i 69.300 hektara van područja nacionalnog parka, što će biti detaljnije utvrđeno Nacrtom prostornom plana.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji, prostornim planom će se rezervisati nova područja zaštite prirode izvan Nacionalnog parka, a za samo područje parka biće predložene korekcije granica prostornih jedinica na kojima važi zaštita I i III stepena.

Obuhvat područja prostornog plana odnosi se i na 228,5 km2 opštine Negotin, kao i na površinu geoparka Đerdap koji je ovog leta upisan u Uneskovu svetsku listu geoparkova, pa će se plan baviti i obezbeđenjem uslova za prezentaciju geonasleđa, geoedukaciju i geoturizam.

Država planira i izmene Zakona o Nacionalnim parkovima, radi bolje regulacije režima zaštite i izuzimanja određenih pitanja iz zakona, koja je, kako se ističe, svrsishodnije rešavati podzakonskim i drugim aktima.

Akcenat je u planskom rešenju stavljen na razvoj turizma, poljoprivrede i saobraćajne infrastrukture.

- Područje prostornog plana predstavlja deo turističke destinacije Donje Podunavlje, a njen razvoj zasnivaće se na ključnim postojećim i potencijalnim atrakcijama kao što su Đerdapska klisura sa Lepenskim virom, Trajanovom tablom i mostom, tvrđavom Dijana i utvrđenim gradovima Golupcem i Fetislamom, kao i sam plovidbeni sistem Đerdapa kao jedna od najatraktivnijih turističkih zona Dunava – stoji u planu.

Postojeća turistička ponuda biće tehnički i tehnološki unapređena, posebno u pogledu sadržaja na priobalju, na Putu Rimskih imperatora i u brdsko-planinskom pojasu Nacionalnog parka.

Takođe, plansko je opredeljenje da će turizam predstavljati vid kompenzacije za štete i gubitke lokalnom stanovništvu nastale usled različitih ograničenja u razvoju koja nameću režimi zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa ovog područja.

To, kako je navedeno, podrazumeva omogućavanje razvoja održive poljoprivredne proizvodnje i ribolova u zoni Nacionalnog parka Đerdap.

Aktiviraće se razvoj proizvodnje organske hrane, autentičnih etno-proizvoda i tradicionalnih zanata i podsticati razvoj konkurentne i održive tradicionalne poljoprivrede u sistemu Nacionalnog parka kroz razvoj poljoprivrednih proizvoda do nivoa prepoznatljivog geografskog imena porekla (vino, voće, med, stočarski proizvodi).

Viši kvalitet dostupnosti i integrisanosti područja ostvariće se održavanjem međunarodnog plovnog puta modernizacijom i izgradnom prateće infrastrukture, kao i rehabilitacijom državnih puteva.

U planu je unapređenje koridora VII, odnosno toka Dunava razvojem prateće infrastrukture, a prioritet ima završetak remonta prevodnica na HESP Đerdap 1 i 2 i izgradnja novih pristaništa na Dunavu, uz razvoj priobalja Dunava i slivova pritoka, kao i sliva Gornjeg Peka radi usklađivanja ciljeva razvoja rudarstva i zaštite životne sredine.

U planu je i razvoj javnog saobraćaja, poput plovnog, kao i linijskog taksija, zatim, uređenje evropske biciklističke staze broj 6 i evropske pešačke staze broj 4, gradnja i uređenje aerodroma Bor za prihvat manjih i srednjih letelica i razvoj mreže lokalnih puteva, uključujući i panoramske.

Na planu zaštite životne sredine, radiće se na uspostavljanju sistema upravljanja otpadom, zatvaranju nesanitarnih deponija i čišćenju rečnih korita.

Prostorni plan Nacionalnog parka Đerdap izradila je grupa obrađivača na čelu sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije, a dokument je na ranom javnom uvidu do 3. decembra.


Izvor: eKapija
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air France povećava broj letova i uvodi nove destinacije u zimskoj sezoni 2024-2025
22. Maj 2024
Tokom zimskog reda letenja, tačnije od novembra 2024. do marta 2025. godine, francuski...
Turizam
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse
22. Maj 2024
Air Serbia pokreće program plaćene letnje prakse za studente četvrte godine, master studija,...
Turizam
Kreiran softver za turističke agencije koji automatizuje sve procese poslovanja
20. Maj 2024
TuristAgent je novi softver za turističke agencije koji smanjuje vreme utrošeno na...
Turizam
EXIT i TOS udružuju snage za povećanje broja stranih turista u Srbiji
20. Maj 2024
EXIT Fondacija i Turistička Organizacija Srbije potpisali su protokol u kom udružuju snage za...