Šta država sprema za Nacionalni park Đerdap?

23. Novembar 2020
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na rani javni uvid Prostorni plan područja posebne namene nacionalnog parka Đerdap.

Granica prostornog plana obuhvata i 69.300 hektara van područja nacionalnog parka, što će biti detaljnije utvrđeno Nacrtom prostornom plana.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji, prostornim planom će se rezervisati nova područja zaštite prirode izvan Nacionalnog parka, a za samo područje parka biće predložene korekcije granica prostornih jedinica na kojima važi zaštita I i III stepena.

Obuhvat područja prostornog plana odnosi se i na 228,5 km2 opštine Negotin, kao i na površinu geoparka Đerdap koji je ovog leta upisan u Uneskovu svetsku listu geoparkova, pa će se plan baviti i obezbeđenjem uslova za prezentaciju geonasleđa, geoedukaciju i geoturizam.

Država planira i izmene Zakona o Nacionalnim parkovima, radi bolje regulacije režima zaštite i izuzimanja određenih pitanja iz zakona, koja je, kako se ističe, svrsishodnije rešavati podzakonskim i drugim aktima.

Akcenat je u planskom rešenju stavljen na razvoj turizma, poljoprivrede i saobraćajne infrastrukture.

- Područje prostornog plana predstavlja deo turističke destinacije Donje Podunavlje, a njen razvoj zasnivaće se na ključnim postojećim i potencijalnim atrakcijama kao što su Đerdapska klisura sa Lepenskim virom, Trajanovom tablom i mostom, tvrđavom Dijana i utvrđenim gradovima Golupcem i Fetislamom, kao i sam plovidbeni sistem Đerdapa kao jedna od najatraktivnijih turističkih zona Dunava – stoji u planu.

Postojeća turistička ponuda biće tehnički i tehnološki unapređena, posebno u pogledu sadržaja na priobalju, na Putu Rimskih imperatora i u brdsko-planinskom pojasu Nacionalnog parka.

Takođe, plansko je opredeljenje da će turizam predstavljati vid kompenzacije za štete i gubitke lokalnom stanovništvu nastale usled različitih ograničenja u razvoju koja nameću režimi zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa ovog područja.

To, kako je navedeno, podrazumeva omogućavanje razvoja održive poljoprivredne proizvodnje i ribolova u zoni Nacionalnog parka Đerdap.

Aktiviraće se razvoj proizvodnje organske hrane, autentičnih etno-proizvoda i tradicionalnih zanata i podsticati razvoj konkurentne i održive tradicionalne poljoprivrede u sistemu Nacionalnog parka kroz razvoj poljoprivrednih proizvoda do nivoa prepoznatljivog geografskog imena porekla (vino, voće, med, stočarski proizvodi).

Viši kvalitet dostupnosti i integrisanosti područja ostvariće se održavanjem međunarodnog plovnog puta modernizacijom i izgradnom prateće infrastrukture, kao i rehabilitacijom državnih puteva.

U planu je unapređenje koridora VII, odnosno toka Dunava razvojem prateće infrastrukture, a prioritet ima završetak remonta prevodnica na HESP Đerdap 1 i 2 i izgradnja novih pristaništa na Dunavu, uz razvoj priobalja Dunava i slivova pritoka, kao i sliva Gornjeg Peka radi usklađivanja ciljeva razvoja rudarstva i zaštite životne sredine.

U planu je i razvoj javnog saobraćaja, poput plovnog, kao i linijskog taksija, zatim, uređenje evropske biciklističke staze broj 6 i evropske pešačke staze broj 4, gradnja i uređenje aerodroma Bor za prihvat manjih i srednjih letelica i razvoj mreže lokalnih puteva, uključujući i panoramske.

Na planu zaštite životne sredine, radiće se na uspostavljanju sistema upravljanja otpadom, zatvaranju nesanitarnih deponija i čišćenju rečnih korita.

Prostorni plan Nacionalnog parka Đerdap izradila je grupa obrađivača na čelu sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije, a dokument je na ranom javnom uvidu do 3. decembra.


Izvor: eKapija
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Veselinov Tourism Consulting poručuje: Bitka za turiste je počela – budite dobri gosti i mudri domaćini
13. April 2021
 Poslednjih godinu dana i par meseci svet posrće pod jednom od najvećih posleratnih kriza...
Turizam
Zlatibor: Destinacijski rezervacioni sistem počeo sa radom
13. April 2021
Turistička organizacija Zlatibor pokrenula je destinacijski rezervacioni sistem koji je i...
Turizam
Raške svetinje: Manastir Končul, zadužbina Stefana Nemanje
13. April 2021
Manastir Končul (Končulј) nalazi se na levoj obali reke Ibar, 3 km jugoistočno od...
Turizam
Priznanje: Srbija - zemlja koja svet čini drugačijim
13. April 2021
Prema oceni kineskog turističkog magazina „Vitrip“, Srbija je jedna od...