Šta država sprema za Nacionalni park Đerdap?

23. Novembar 2020
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na rani javni uvid Prostorni plan područja posebne namene nacionalnog parka Đerdap.

Granica prostornog plana obuhvata i 69.300 hektara van područja nacionalnog parka, što će biti detaljnije utvrđeno Nacrtom prostornom plana.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji, prostornim planom će se rezervisati nova područja zaštite prirode izvan Nacionalnog parka, a za samo područje parka biće predložene korekcije granica prostornih jedinica na kojima važi zaštita I i III stepena.

Obuhvat područja prostornog plana odnosi se i na 228,5 km2 opštine Negotin, kao i na površinu geoparka Đerdap koji je ovog leta upisan u Uneskovu svetsku listu geoparkova, pa će se plan baviti i obezbeđenjem uslova za prezentaciju geonasleđa, geoedukaciju i geoturizam.

Država planira i izmene Zakona o Nacionalnim parkovima, radi bolje regulacije režima zaštite i izuzimanja određenih pitanja iz zakona, koja je, kako se ističe, svrsishodnije rešavati podzakonskim i drugim aktima.

Akcenat je u planskom rešenju stavljen na razvoj turizma, poljoprivrede i saobraćajne infrastrukture.

- Područje prostornog plana predstavlja deo turističke destinacije Donje Podunavlje, a njen razvoj zasnivaće se na ključnim postojećim i potencijalnim atrakcijama kao što su Đerdapska klisura sa Lepenskim virom, Trajanovom tablom i mostom, tvrđavom Dijana i utvrđenim gradovima Golupcem i Fetislamom, kao i sam plovidbeni sistem Đerdapa kao jedna od najatraktivnijih turističkih zona Dunava – stoji u planu.

Postojeća turistička ponuda biće tehnički i tehnološki unapređena, posebno u pogledu sadržaja na priobalju, na Putu Rimskih imperatora i u brdsko-planinskom pojasu Nacionalnog parka.

Takođe, plansko je opredeljenje da će turizam predstavljati vid kompenzacije za štete i gubitke lokalnom stanovništvu nastale usled različitih ograničenja u razvoju koja nameću režimi zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa ovog područja.

To, kako je navedeno, podrazumeva omogućavanje razvoja održive poljoprivredne proizvodnje i ribolova u zoni Nacionalnog parka Đerdap.

Aktiviraće se razvoj proizvodnje organske hrane, autentičnih etno-proizvoda i tradicionalnih zanata i podsticati razvoj konkurentne i održive tradicionalne poljoprivrede u sistemu Nacionalnog parka kroz razvoj poljoprivrednih proizvoda do nivoa prepoznatljivog geografskog imena porekla (vino, voće, med, stočarski proizvodi).

Viši kvalitet dostupnosti i integrisanosti područja ostvariće se održavanjem međunarodnog plovnog puta modernizacijom i izgradnom prateće infrastrukture, kao i rehabilitacijom državnih puteva.

U planu je unapređenje koridora VII, odnosno toka Dunava razvojem prateće infrastrukture, a prioritet ima završetak remonta prevodnica na HESP Đerdap 1 i 2 i izgradnja novih pristaništa na Dunavu, uz razvoj priobalja Dunava i slivova pritoka, kao i sliva Gornjeg Peka radi usklađivanja ciljeva razvoja rudarstva i zaštite životne sredine.

U planu je i razvoj javnog saobraćaja, poput plovnog, kao i linijskog taksija, zatim, uređenje evropske biciklističke staze broj 6 i evropske pešačke staze broj 4, gradnja i uređenje aerodroma Bor za prihvat manjih i srednjih letelica i razvoj mreže lokalnih puteva, uključujući i panoramske.

Na planu zaštite životne sredine, radiće se na uspostavljanju sistema upravljanja otpadom, zatvaranju nesanitarnih deponija i čišćenju rečnih korita.

Prostorni plan Nacionalnog parka Đerdap izradila je grupa obrađivača na čelu sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije, a dokument je na ranom javnom uvidu do 3. decembra.


Izvor: eKapija
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Degustacija kobasica na Oktoberfestu - bez vegi varijante
21. Septembar 2023
Oktoberfest je osim po zabavi i pivu poznat i po kobasicama. Komisija za degustaciju probala je...
Turizam
ТОNS organizovao poslovni skup u Ljubljani
21. Septembar 2023
U ljubljanskom „Radisson Blu Plaza Hotel“-u Turistička organizacija Grada Novog...
Turizam
20. Septembar 2023
Turistička organizacija Srbije sa ponosom objavljuje da je otvoren konkurs za nagradu...
Turizam
Investitori iz Švajcarske grade akva park na Zlatiboru?
18. Septembar 2023
Na sednici Skupštine opštine Čajetina odbornici su usvojili izmene i dopune Plana...