Šta država sprema za Nacionalni park Đerdap?

23. November 2020
Foto: Turistički Svet
Foto: Turistički Svet

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je na rani javni uvid Prostorni plan područja posebne namene nacionalnog parka Đerdap.

Granica prostornog plana obuhvata i 69.300 hektara van područja nacionalnog parka, što će biti detaljnije utvrđeno Nacrtom prostornom plana.

Kako je navedeno u planskoj dokumentaciji, prostornim planom će se rezervisati nova područja zaštite prirode izvan Nacionalnog parka, a za samo područje parka biće predložene korekcije granica prostornih jedinica na kojima važi zaštita I i III stepena.

Obuhvat područja prostornog plana odnosi se i na 228,5 km2 opštine Negotin, kao i na površinu geoparka Đerdap koji je ovog leta upisan u Uneskovu svetsku listu geoparkova, pa će se plan baviti i obezbeđenjem uslova za prezentaciju geonasleđa, geoedukaciju i geoturizam.

Država planira i izmene Zakona o Nacionalnim parkovima, radi bolje regulacije režima zaštite i izuzimanja određenih pitanja iz zakona, koja je, kako se ističe, svrsishodnije rešavati podzakonskim i drugim aktima.

Akcenat je u planskom rešenju stavljen na razvoj turizma, poljoprivrede i saobraćajne infrastrukture.

- Područje prostornog plana predstavlja deo turističke destinacije Donje Podunavlje, a njen razvoj zasnivaće se na ključnim postojećim i potencijalnim atrakcijama kao što su Đerdapska klisura sa Lepenskim virom, Trajanovom tablom i mostom, tvrđavom Dijana i utvrđenim gradovima Golupcem i Fetislamom, kao i sam plovidbeni sistem Đerdapa kao jedna od najatraktivnijih turističkih zona Dunava – stoji u planu.

Postojeća turistička ponuda biće tehnički i tehnološki unapređena, posebno u pogledu sadržaja na priobalju, na Putu Rimskih imperatora i u brdsko-planinskom pojasu Nacionalnog parka.

Takođe, plansko je opredeljenje da će turizam predstavljati vid kompenzacije za štete i gubitke lokalnom stanovništvu nastale usled različitih ograničenja u razvoju koja nameću režimi zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa ovog područja.

To, kako je navedeno, podrazumeva omogućavanje razvoja održive poljoprivredne proizvodnje i ribolova u zoni Nacionalnog parka Đerdap.

Aktiviraće se razvoj proizvodnje organske hrane, autentičnih etno-proizvoda i tradicionalnih zanata i podsticati razvoj konkurentne i održive tradicionalne poljoprivrede u sistemu Nacionalnog parka kroz razvoj poljoprivrednih proizvoda do nivoa prepoznatljivog geografskog imena porekla (vino, voće, med, stočarski proizvodi).

Viši kvalitet dostupnosti i integrisanosti područja ostvariće se održavanjem međunarodnog plovnog puta modernizacijom i izgradnom prateće infrastrukture, kao i rehabilitacijom državnih puteva.

U planu je unapređenje koridora VII, odnosno toka Dunava razvojem prateće infrastrukture, a prioritet ima završetak remonta prevodnica na HESP Đerdap 1 i 2 i izgradnja novih pristaništa na Dunavu, uz razvoj priobalja Dunava i slivova pritoka, kao i sliva Gornjeg Peka radi usklađivanja ciljeva razvoja rudarstva i zaštite životne sredine.

U planu je i razvoj javnog saobraćaja, poput plovnog, kao i linijskog taksija, zatim, uređenje evropske biciklističke staze broj 6 i evropske pešačke staze broj 4, gradnja i uređenje aerodroma Bor za prihvat manjih i srednjih letelica i razvoj mreže lokalnih puteva, uključujući i panoramske.

Na planu zaštite životne sredine, radiće se na uspostavljanju sistema upravljanja otpadom, zatvaranju nesanitarnih deponija i čišćenju rečnih korita.

Prostorni plan Nacionalnog parka Đerdap izradila je grupa obrađivača na čelu sa Institutom za arhitekturu i urbanizam Srbije, a dokument je na ranom javnom uvidu do 3. decembra.

A koji novi sadržaji su predviđeni izmenama i dopunama Plana generalne regulacije za gradsko naselje Golubac, pročitajte u posebnoj vesti.


Izvor: eKapija
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. February 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...
Tourism
Projekat
22. February 2024
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000...
Tourism
Turistički vaučeri ubuduće onlajn
21. February 2024
Ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo...
Tourism
20. February 2024
Osmišljen kao digitalni ekosistem, “Sombor City Card” predstavlja integralni...