Srpske banje - urušeni turistički potencijal

20. Jun 2017

Zapušteni, urušeni i propali objekti u nekim našim banjskim centrima tužna su slika urušenog srpskog turističkog potencijala. Višegodišnji nerešeni odnosi na relaciji PIO fond, RFZO i lokalni "moćnici", po mnogima su osnovni razlog što mnogi zdravstveni i rekreativni centri ne rade. A, stručnjaci upozoravaju da svakim danom ovi objekti državu koštaju milione.

Rehabilitacioni centar "Zlatar" u Novoj Varoši, koji ne radi već godinama, samo je jedan od sumornih primera propadanja. Mesto gde su se lečili i oporavljali kardiovaskularni bolesnici, ali i građani koji su dolazili na rehabilitaciju, teško da bi mogao još koju godinu da izdrži na svojim temeljima. Objekat je u vlasništvu PIO fonda, a zasad nema odgovara na pitanje koja je njegova sudbina.

- Podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju na konstantan gubitak ležaja u banjama Srbije - ističe Vladan Vešković, generalni sekretar Udruženja banja Srbije. - Samo u periodu od 2008. do 2015. godine naše banje su izgubile 17.300 ležaja, ili oko 43 odsto. Razlozi su različiti, od neuspešne privatizacije do nezainteresovanosti investitora da novoizgrađene hotele stave u funkciju. Tako su zaboravlje Kuršumlijska, Niška, Mataruška, Bogutovačka, Jošanička, Gamzigradska, Vranjska banja...

Kako objašnjava Vešković, izgubljenih milion noćenja, koji su mogli da budu ostvareni od 2008, donelo je i gubitak prihoda od oko 3,2 milijarde dinara, a lokalne samouprave su ostale bez boravišne takse u iznosu od oko 60 miliona dinara

Inače, većina zapuštenih objekata nalazi se u državnom vlasništvu. Među njima su i Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Žubor" u Kuršumlijskoj banji, koja je u vlasništvu Fonda PIO, Specijalna bolnica "Zlatar" (Fond PIO), završeni hotel u Jošaničkoj banji, koji nikada nije otvoren, a čiji je vlasnik Fond PIO i hoteli "Železničar" u Vranjskoj i Vrnjačkoj Banji ("Želturist") .

Predsednik Udruženja hotelijera Srbije Tomislav Momirović kaže da je na primeru banja izgubljeno na hiljade radnih mesta, dok biznismen Miroljub Aleksić, vlasnik grupacije "A hoteli" u čijem sastavu posluje nekoliko hotela, smatra da nadležni moraju da definišu sudbinu svih tih objekata i da oroče do kada treba i na koji način to da se završi.

Na lečenje bez problema

- Do sada je utvrđeno vlasništvo Fonda na pokretnostima specijalnih bolnica u 15 sudskih sporova. U dva objekta, "Zlatar" i "Žubor" Kuršumlijska Banja, specijalne bolnice nisu u funkciji. Preostali objekti, koji su u našem vlasništvu, kao i oni gde postoji i dalje sudski spor, zdravstvenu delatnost obavljaju nesemtano - kažu u Fondu PIO.

U Fondu ističu i da se trenutno vode sporovi da bi se utvrdilo vlasnišvo nad nepokretnostima koje su izgrađene i date na korišćenje specijalnim bolnicama.

Ljajić: Rešiti odnose

Treba prvo da se reše imovinsko-pravni odnosi, jer postoje spremni različiti modeli, od prodaje do partnerstva, sve samo da se te banje stave u funkciju - kaže za "Novosti" Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. - Zainteresovanih kupaca i investitora ima, ali dok se to ne reši ništa ne možemo da uradimo.

Izvor: Novosti

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...