Srpske banje - urušeni turistički potencijal

20. June 2017

Zapušteni, urušeni i propali objekti u nekim našim banjskim centrima tužna su slika urušenog srpskog turističkog potencijala. Višegodišnji nerešeni odnosi na relaciji PIO fond, RFZO i lokalni "moćnici", po mnogima su osnovni razlog što mnogi zdravstveni i rekreativni centri ne rade. A, stručnjaci upozoravaju da svakim danom ovi objekti državu koštaju milione.

Rehabilitacioni centar "Zlatar" u Novoj Varoši, koji ne radi već godinama, samo je jedan od sumornih primera propadanja. Mesto gde su se lečili i oporavljali kardiovaskularni bolesnici, ali i građani koji su dolazili na rehabilitaciju, teško da bi mogao još koju godinu da izdrži na svojim temeljima. Objekat je u vlasništvu PIO fonda, a zasad nema odgovara na pitanje koja je njegova sudbina.

- Podaci Republičkog zavoda za statistiku ukazuju na konstantan gubitak ležaja u banjama Srbije - ističe Vladan Vešković, generalni sekretar Udruženja banja Srbije. - Samo u periodu od 2008. do 2015. godine naše banje su izgubile 17.300 ležaja, ili oko 43 odsto. Razlozi su različiti, od neuspešne privatizacije do nezainteresovanosti investitora da novoizgrađene hotele stave u funkciju. Tako su zaboravlje Kuršumlijska, Niška, Mataruška, Bogutovačka, Jošanička, Gamzigradska, Vranjska banja...

Kako objašnjava Vešković, izgubljenih milion noćenja, koji su mogli da budu ostvareni od 2008, donelo je i gubitak prihoda od oko 3,2 milijarde dinara, a lokalne samouprave su ostale bez boravišne takse u iznosu od oko 60 miliona dinara

Inače, većina zapuštenih objekata nalazi se u državnom vlasništvu. Među njima su i Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Žubor" u Kuršumlijskoj banji, koja je u vlasništvu Fonda PIO, Specijalna bolnica "Zlatar" (Fond PIO), završeni hotel u Jošaničkoj banji, koji nikada nije otvoren, a čiji je vlasnik Fond PIO i hoteli "Železničar" u Vranjskoj i Vrnjačkoj Banji ("Želturist") .

Predsednik Udruženja hotelijera Srbije Tomislav Momirović kaže da je na primeru banja izgubljeno na hiljade radnih mesta, dok biznismen Miroljub Aleksić, vlasnik grupacije "A hoteli" u čijem sastavu posluje nekoliko hotela, smatra da nadležni moraju da definišu sudbinu svih tih objekata i da oroče do kada treba i na koji način to da se završi.

Na lečenje bez problema

- Do sada je utvrđeno vlasništvo Fonda na pokretnostima specijalnih bolnica u 15 sudskih sporova. U dva objekta, "Zlatar" i "Žubor" Kuršumlijska Banja, specijalne bolnice nisu u funkciji. Preostali objekti, koji su u našem vlasništvu, kao i oni gde postoji i dalje sudski spor, zdravstvenu delatnost obavljaju nesemtano - kažu u Fondu PIO.

U Fondu ističu i da se trenutno vode sporovi da bi se utvrdilo vlasnišvo nad nepokretnostima koje su izgrađene i date na korišćenje specijalnim bolnicama.

Ljajić: Rešiti odnose

Treba prvo da se reše imovinsko-pravni odnosi, jer postoje spremni različiti modeli, od prodaje do partnerstva, sve samo da se te banje stave u funkciju - kaže za "Novosti" Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. - Zainteresovanih kupaca i investitora ima, ali dok se to ne reši ništa ne možemo da uradimo.

Izvor: Novosti

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...