Srednjevekovna tvrđava - osnova turističkog razvoja u Baču

05. April 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Kulturno nasleđe i istorijski spomenici kulture su značajan faktor u razvoju turizma, stoga lokalne samouprave trebaju raditi na jačanju tih kapaciteta, pa mogu očekivati podršku resornih sekretarijata, kazali su prilikom posete opštine Bač Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu i Aleksandar Simurdić, direktor Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine tokom razgovora sa Stevom Panićem, predsednikom opštine Bač.video icon

Srednjovekovna tvrđava u Baču je ključna za promovisanje i razvoj turizma u ovoj opštini, tim pre jer će sledeće godine biti kandidat za UNESCO listu svetske kulturne baštine, a nakon toga se mogu očekivati finansijski benefiti. Podrška pokrajinskih sekretarijata i Fonda "Evropski poslovi" u realizaciji narednih projekata biće od ključnog značaja za razvoj ovog privrednog sektora.

"U prethodne četiri godine Bač je bio korisnik sredstava u iznosu oko 30 miliona dinara. Smatram da to treba i mora biti više pogotovo zato što je u oblasti turizma dato samo 3.000.000 dinara, a moram napomenuti da je samo toliko i traženo, a najviše je izdvojeno u oblasti zapošljavanja i to oko 11.000.000 dinara", kaže Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

"Ono na čemu smo radili u protekle četiri godine je da smo izdvojili sredstva od preko 30 miliona dinara za rekonstrukciju i sanaciju, zatim restauraciju i valorizaciju izrade nominacionog dosijea upisa kulturnog predela opštine Bač na UNESCO listu", ističe Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

"Kada je reč o mogućnostima koje stoje na raspolaganju višegodišnjeg finansijskog okvira Evropske unije 2021-2027. je i razvoj turizma kao značaj važnog privrednog potencijala", kaže Aleksandar Simurdić, direktor Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine.

Za razvoj lokalnog turizma važna je promocija kulturno-istorijskog nasleđa, kažu u opštni Bač.

"Raduje nas što će sledeće godine tvrđava Bač biti kandidovana za UNESCO listu i stoga očekujemo pomoć da se naša tvrđava adekvatno pripremi za tu kandidaturu", naglašava Steva Panić, predsednik opštine Bač.

Pokrajinska Vlada je tokom prethodnih godina izdvojila značajna sredstva za rekonstrukciju i adaptaciju manastira Bođani, Franjevačkog samostana i projekat "Vekovi Bača".


Izvor: Rtv

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...