Srednjevekovna tvrđava - osnova turističkog razvoja u Baču

05. April 2021
Ilustracija, foto: Pixabay
Ilustracija, foto: Pixabay

Kulturno nasleđe i istorijski spomenici kulture su značajan faktor u razvoju turizma, stoga lokalne samouprave trebaju raditi na jačanju tih kapaciteta, pa mogu očekivati podršku resornih sekretarijata, kazali su prilikom posete opštine Bač Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu i Aleksandar Simurdić, direktor Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine tokom razgovora sa Stevom Panićem, predsednikom opštine Bač.video icon

Srednjovekovna tvrđava u Baču je ključna za promovisanje i razvoj turizma u ovoj opštini, tim pre jer će sledeće godine biti kandidat za UNESCO listu svetske kulturne baštine, a nakon toga se mogu očekivati finansijski benefiti. Podrška pokrajinskih sekretarijata i Fonda "Evropski poslovi" u realizaciji narednih projekata biće od ključnog značaja za razvoj ovog privrednog sektora.

"U prethodne četiri godine Bač je bio korisnik sredstava u iznosu oko 30 miliona dinara. Smatram da to treba i mora biti više pogotovo zato što je u oblasti turizma dato samo 3.000.000 dinara, a moram napomenuti da je samo toliko i traženo, a najviše je izdvojeno u oblasti zapošljavanja i to oko 11.000.000 dinara", kaže Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

"Ono na čemu smo radili u protekle četiri godine je da smo izdvojili sredstva od preko 30 miliona dinara za rekonstrukciju i sanaciju, zatim restauraciju i valorizaciju izrade nominacionog dosijea upisa kulturnog predela opštine Bač na UNESCO listu", ističe Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

"Kada je reč o mogućnostima koje stoje na raspolaganju višegodišnjeg finansijskog okvira Evropske unije 2021-2027. je i razvoj turizma kao značaj važnog privrednog potencijala", kaže Aleksandar Simurdić, direktor Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine.

Za razvoj lokalnog turizma važna je promocija kulturno-istorijskog nasleđa, kažu u opštni Bač.

"Raduje nas što će sledeće godine tvrđava Bač biti kandidovana za UNESCO listu i stoga očekujemo pomoć da se naša tvrđava adekvatno pripremi za tu kandidaturu", naglašava Steva Panić, predsednik opštine Bač.

Pokrajinska Vlada je tokom prethodnih godina izdvojila značajna sredstva za rekonstrukciju i adaptaciju manastira Bođani, Franjevačkog samostana i projekat "Vekovi Bača".


Izvor: Rtv

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...