Srbija i Crna Gora kreirale zajednički turistički proizvod

22. Februar 2017
Srbija i Crna Gora kreirale zajednički turistički proizvod

Privredna komora Srbije i Privredna komora Crne Gore kreirale su zajednički turistički proizvod "Wild Soul of Europe", zasnovan na aktivnom turizmu i utemeljen na specifičnoj prirodnoj i kulturnoj baštini dve zemlje, u cilju unapređenja regionalne saradnje u oblasti turizma, veće prepoznatljivosti regiona, produžetka sezone i bolje prezentacije i plasmana turističkih programa na dalekim tržištima. Inicijativa je potekla od Ambasade Crne Gore u Beogradu, a projekat se realizuje u saradnji sa nacionalnim turističkim organizacijama dve zemlje i resornim ministarstvima.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare istakao predsednik PKS Marko Čadež, projekat "Zajednički turistički proizvod Srbije i Crne Gore" objedinio je 35 privrednih subjekata u Srbiji i oko 15 turističkih arakcija, kao što su nacionalni parkovi, rezervati, manastiri...

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da je zajednički turistički proizvod Srbije i Crne Gore kruna saradnje dve zemlje u oblasti turizma, dodajući da je u ponudi sedam zajedničkih programa koji će biti predstavljeni trećim tržištima, za početak, na sajmovima turizma u Pekingu, Šangaju i Tokiju.

- Zajednički turistički proizvod ima širok spektar ponude - od morskog, planinskog i adrenalinskog turizma, do gastronomije i svega onoga što dve zemlje poseduju kao države sa značajnim turističkim potencijalima - izjavio je Ljajić.

Najavio je i da se neće stati na ovome, te da će već sutra, na Sajmu turizma u Beogradu, između Srbije i Crne Gore biti potpisan dalji sporazum o saradnji u oblasti turizma, koji predviđa formiranje radne grupe, koja će biti u stalnom zasedanju, sa ciljem praćenja realizacije dogovora i formiranja novih proizvoda.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović je naglasio da regionalna saradnja predstavlja važan preduslov za jačanje konkurentnosti.

- Zajednički turistički proizvod je skup najboljeg što zemlje mogu da ponude i bolji je od onoga što može svaka država pojedinačno da nudi. Ovaj region je bogat ponudom, ali nije dovoljno valorizovan - izjavio je Radulović.

Sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Crne Gore Sanja Marković istakla je da cilj da se u ovaj projekat uključe i ostale države iz regiona, uključujući bivše jugoslovenske republike i Albaniju. Tim povodom, drugog dana Sajma turizma biće održan II Turistički forum, čija je tema unapređenje regionalne saradnje.

Po rečima Milice Čubrilo, sekretara Udruženja za turizam PKS, četiri receptivne turističke agencije ("Panakomp zemlja čuda" iz Novog Sada, "WildSerbia" iz Valjeva, "Adria D.M.V." i "Explorer" iz Budve) kreirale su sedam programa sa posebnim akcentom na avanturističkim doživljajima, planinarenju, biciklizmu, vožnji džipovima po sporednim putevima, uživanju u tradicionalnim jelima uz degustaciju vina... Ovi programi, kako je istakla Čubrilo, predstavljaju i sadržaj brošure koja je danas predstavljena u Privrednoj komori Srbije, i koja će biti prevedena na kineski i nemački jezik.

- Brošura je potvrda da je turizam prepoznat kao važan instrument regionalne saradnje. Zajednički turistički proizvod sigurno će dati doprinos atraktivnosti i uspešnosti turističke ponude regiona, vodeći računa o našim posebnostima i specifičnostima, što će uticati na jačanje receptivnog turizma Srbije i Crne Gore. Namera je da se kroz ovakve projekte omogući dolazak stranih turista u što većem broju - navela je Čubrilo.

Zajednički turistički proizvod biće promovisan kroz različite aktivnosti turističkih organizacija Srbije i Crne Gore, predstavništva privrednih komora i centara za dijasporu, na trećim tržištima - Kine, Japana, Belgije, Holandije, Nemačke, i drugih zemalja.  

Ljajić: Otvaranje iranskog tržišta i nove zajedničke turističke ture

Ministar Ljajić je istakao i da je u planu zajedničko otvaranje iranskog tržišta i da će prvih 400 turista iz Irana uskoro posetiti Srbiju i Crnu Goru.

Naglasio je i da će Srbija biti jedina zemlja koja će već u aprilu otvoriti turističko predstavništvo u Teheranu, i to o trošku iranskih prijatelja, a ponuđeno je i Crnoj Gori da u tome učestvuje.

Ljajić je podsetio i da je Srbija već predstavila zajedničku turističku ponudu sa BiH - turu „Tragovima Valtera“, a da trenutno radi i na turi „Putevima Tita“.

- Postoji ogroman potencijal u ovom delu istorijskog nasleđa koji se ovde minimizira. Tako "Kuću cveća" svake godine poseti oko 120.000 ljudi, od čega su 80 odsto strani turisti - naveo je Ljajić.

Ministar je najavio i da će Srbija, BiH, Hrvatska i Crna Gora aplicirati za biciklističku turu Beograd - Sarajevo - Dubrovnik - Herceg Novi - Žabljak - Beograd, te da očekuju podršku EU u njegovoj realizaciji.

Izvor:
Turistički Svet
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Sa aerodroma Morava za Beč i Solun
14. Oktobar 2019
Na civilnom aerodromu Morava kod Kraljeva biće uspostavljene redovne avio-linije ka Beču i...
Turizam
Investitor počeo rušenje objekta na Pančićevom vrhu
14. Oktobar 2019
Na vrhu Kopaonika u petak je počelo uklanjanje nelegalno izgrađenog „kafića”, za...
Turizam
Nema dovoljno vodiča za turiste iz Kine, Japana, Skandinavije
14. Oktobar 2019
Srbija ima dovoljno turističkih vodiča koji govore engleski jezik, ali je nedovoljno onih koji...
Turizam
Na šta se najčešće žale srpski turisti?
11. Oktobar 2019
Žalba gosta da su mu odmor upropastile komšinice koje su se sunčale gole na terasi,...