SmileAir - Nova hrvatska avio-kompanija

08. Januar 2019
SmileAir - Nova hrvatska avio-kompanija

U Hrvatskoj je u toku formiranje nove avio kompanije pod nazivom SmileAir, a početak letova predviđa se na proleće 2020. godine, saznaje Tangosix.

Kompanija planira da počne rad sa Embraerima E-190 u konfiguraciji sa 100 mesta, a u kasnijoj fazi plan je da nabavi Airbus A321 u konfiguraciji sa 214 mesta, dugoročno i A330.

Tri godine od pokretanja, kompanija planira da ima flotu od pet aviona. Vlasnici SmileAir smatraju da je E-190 idealan avion za celogodišnje operacije, dok bi A321 koristili za sezonske letove.

Kompanija će se baviti ACMI i wet lease poslovima, redovnim čarterima i leisure linijama, kao i ad hoc charterima, a predviđeno je da kompanija leti prema Evropi, Bliskom Istoku, Africi i Islandu.

Takođe, kompanija planira i da iznajmljuje posade kompanijama kojima nedostaju, kao i dump lease, u kojem se iznajmljuje posada, avion, održavanje i osiguranje, ali ne i kabinsko osoblje, a avion se iznajmljuje po satu.

Nino Borić, vlasnik kompanije AvioNova (članica ISTAT-a) sa sedištem u Floridi, i jedan od inicijatora projekta, kaže da im je glavni cilj da preuzmu deo leisure tržišta na Jadranu koje u top sezoni 82% drže stranci.

Borić je dodao i da neće rizikovati, da će krenuti sa manjim kapacitetima, a potom generički rasti. Naglašava da će aplicirati za sredstva koja Hrvatska turistička zajednica i lokalne turističke zajednice daju za udruženo oglašavanje u vazdušnom saobraćaju, kao i da ima kontakte sa brojnim turističkim organizacijama i hotelijerima koji će učestvovati u projektu.

Izvor: Tangosix

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...