SmileAir - Nova hrvatska avio-kompanija

08. January 2019
SmileAir - Nova hrvatska avio-kompanija

U Hrvatskoj je u toku formiranje nove avio kompanije pod nazivom SmileAir, a početak letova predviđa se na proleće 2020. godine, saznaje Tangosix.

Kompanija planira da počne rad sa Embraerima E-190 u konfiguraciji sa 100 mesta, a u kasnijoj fazi plan je da nabavi Airbus A321 u konfiguraciji sa 214 mesta, dugoročno i A330.

Tri godine od pokretanja, kompanija planira da ima flotu od pet aviona. Vlasnici SmileAir smatraju da je E-190 idealan avion za celogodišnje operacije, dok bi A321 koristili za sezonske letove.

Kompanija će se baviti ACMI i wet lease poslovima, redovnim čarterima i leisure linijama, kao i ad hoc charterima, a predviđeno je da kompanija leti prema Evropi, Bliskom Istoku, Africi i Islandu.

Takođe, kompanija planira i da iznajmljuje posade kompanijama kojima nedostaju, kao i dump lease, u kojem se iznajmljuje posada, avion, održavanje i osiguranje, ali ne i kabinsko osoblje, a avion se iznajmljuje po satu.

Nino Borić, vlasnik kompanije AvioNova (članica ISTAT-a) sa sedištem u Floridi, i jedan od inicijatora projekta, kaže da im je glavni cilj da preuzmu deo leisure tržišta na Jadranu koje u top sezoni 82% drže stranci.

Borić je dodao i da neće rizikovati, da će krenuti sa manjim kapacitetima, a potom generički rasti. Naglašava da će aplicirati za sredstva koja Hrvatska turistička zajednica i lokalne turističke zajednice daju za udruženo oglašavanje u vazdušnom saobraćaju, kao i da ima kontakte sa brojnim turističkim organizacijama i hotelijerima koji će učestvovati u projektu.

Izvor: Tangosix

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....