Reorganizacija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija

25. Oktobar 2022
Tara, Mokra Gora, Photo by Dino Kajtez on Unsplash
Tara, Mokra Gora, Photo by Dino Kajtez on Unsplash

Skupština Republike Srbije usvojila je izmene Zakona o ministarstvima, čime će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija biti reorganizovano.

Tim povodom, dosadašnja ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić, saopštila je neke od najvažnijih postignutih rezultata od 2020. kada je imenovana na tu funkciju.

- U vremenu globalne zdravstvene, ekonomske i energetske krize, tokom ove dve godine napravili smo korenite promene i ostvarili smo rekordne rezultate. Zahvalni smo svima koji su nas podržavali na tom putu, najviše građankama i građanima Republike Srbije - poručila je Matić.

Ona je navela da je sektor turizma potpuno oporavljen od posledica pandemije, te da su rezultati maksimizirani i da je ostvaren rekordan broj turističkih dolazaka – od početka 2022, Srbiju je posetilo više od 3 miliona turista, a devizni priliv od turizma do kraja avgusta prevazišao je 1.5 milijardu evra.

Vaučerima za odmor omogućeno je domaćim turistima da uživaju u lepotama svoje zemlje, a postavljene su i osnove regionalnom turizmu potpisivanjem Memoranduma o saradnji u oblasti turizma na Zapadnom Balkanu, rekla je Matić.

Održan je prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu, započet projekat „Vinski putevi Otvorenog Balkana“ u saradnji sa Republikom Albanijom i Republikom Severnom Makedonijom, što je pokazalo koliko je moćan ekonomski potencijal turizma, naglasila je ona.

Matić je takođe navela da je Beograd kandidovan za domaćina izložbe EKSPO 2027, a da je Srbija prepoznata kao značajna investiciona i turistička destinacija na Svetskoj izložbi EKSPO 2020. u Dubaiju. Uz to, UNWTO je proglasila Mokru Goru za jedno od najboljih turističkih sela na svetu 2021, a Michelin vodič za Beograd je uvrstio 14 prestoničkih restorana u svoju selekciju i odao priznanje lokalnoj gastronomskoj ponudi naše zemlje, rekla je Matić.

Dosadašnja ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija poželela je mudrost, sreću i marljivost svima koji će nastaviti da rade na važnim pitanjima u ovim oblastima za postizanje još boljih rezultata i još većih uspeha.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...