Reorganizacija Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija

25. October 2022
Tara, Mokra Gora, Photo by Dino Kajtez on Unsplash
Tara, Mokra Gora, Photo by Dino Kajtez on Unsplash

Skupština Republike Srbije usvojila je izmene Zakona o ministarstvima, čime će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija biti reorganizovano.

Tim povodom, dosadašnja ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Tatjana Matić, saopštila je neke od najvažnijih postignutih rezultata od 2020. kada je imenovana na tu funkciju.

- U vremenu globalne zdravstvene, ekonomske i energetske krize, tokom ove dve godine napravili smo korenite promene i ostvarili smo rekordne rezultate. Zahvalni smo svima koji su nas podržavali na tom putu, najviše građankama i građanima Republike Srbije - poručila je Matić.

Ona je navela da je sektor turizma potpuno oporavljen od posledica pandemije, te da su rezultati maksimizirani i da je ostvaren rekordan broj turističkih dolazaka – od početka 2022, Srbiju je posetilo više od 3 miliona turista, a devizni priliv od turizma do kraja avgusta prevazišao je 1.5 milijardu evra.

Vaučerima za odmor omogućeno je domaćim turistima da uživaju u lepotama svoje zemlje, a postavljene su i osnove regionalnom turizmu potpisivanjem Memoranduma o saradnji u oblasti turizma na Zapadnom Balkanu, rekla je Matić.

Održan je prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u Beogradu, započet projekat „Vinski putevi Otvorenog Balkana“ u saradnji sa Republikom Albanijom i Republikom Severnom Makedonijom, što je pokazalo koliko je moćan ekonomski potencijal turizma, naglasila je ona.

Matić je takođe navela da je Beograd kandidovan za domaćina izložbe EKSPO 2027, a da je Srbija prepoznata kao značajna investiciona i turistička destinacija na Svetskoj izložbi EKSPO 2020. u Dubaiju. Uz to, UNWTO je proglasila Mokru Goru za jedno od najboljih turističkih sela na svetu 2021, a Michelin vodič za Beograd je uvrstio 14 prestoničkih restorana u svoju selekciju i odao priznanje lokalnoj gastronomskoj ponudi naše zemlje, rekla je Matić.

Dosadašnja ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija poželela je mudrost, sreću i marljivost svima koji će nastaviti da rade na važnim pitanjima u ovim oblastima za postizanje još boljih rezultata i još većih uspeha.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...