Renovirano istorijsko pristanište u Istanbulu

07. Mart 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Istanbul – mesto susreta Azije i Evrope – sa jedinstvenim lučkim objektom Galataport Istanbul, zauzima centralno mesto u sferi kruz turizma. Renovirano istorijsko pristanište u Karakoju stavlja Istanbul u fokus, kao destinaciju za ovaj brzo rastući segment turizma

Sa preko osam hiljada kilometara obale, Turska je dom kako predivnim stanicama za putovanja, tako i omiljenim lukama mediteranskog basena. Kao jedan od glavnih centara kruz turizma Turske, Istanbul i njegova centralna luka Galataport Istanbul, privlače pažnju putnika koji traže posebna i raznolika iskustva putovanja – od gastronomije do kupovine, od umetnosti do kulture i istorije.

Ugostivši skoro 150 brodova i 350.000 putnika i posade prošle godine, Galataport Istanbul pruža paletu jedinstvenih iskustava krojenu da pogoduje svim ukusima. Demonstrirajući svoj razvoj u delu turizma vezanim za krstarenja, Istanbul je proglašen matičnom lukom od strane mnogih kruz kompanija sa kruzerima različitih kapaciteta.

Kao matična luka, Galataport Istanbul je doneo veliki podsticaj krstarenjima u širokom potezu od Mediterana do Crnog mora, dajući značajan doprinos turizmu i ekonomiji regiona i zemlje. Udeo brodova, koji koriste Galataport Istanbul kao svoju matičnu luku sada je porastao na 50% sa 15% koliko je bilo u 2014, a u toku su napori da se ova cifra još i dodatno poveća.

Prvi podzemni terminal za krstarenje inspirisan istanbulskim antičkim cisternama

Inspirišući slične projekte širom sveta, Galataport Istanbul ima 29.000 m² podzemnog terminala za krstarenja, obećavajući udobno i besprekorno iskustvo putovanja turistima na krstarenju. Terminal za podzemna krstarenja nagrađen nagradom Red Dot Design, oduzima dah dizajnom u kojem modernost i kulturno nasleđe idu prirodno jedno sa drugim, sa unutrašnjošću koja ima zaobljene rubove stubova koji upućuju na arhitekturu i karakter starih istanbulskih cisterni koje datiraju iz perioda rimskog i vizantijskog carstva.

Izvanredna iskustva u srcu Bosfora

Dizajniran tako da primi sve vrste kruzera, Galataport Istanbul, u srcu Karakoja, predstavlja šetalište, upotpunjeno istorijskom i kulturnom teksturom ovog područja. Pored toga, prostrani kompleks nudi luksuzne prodavnice, turske i internacionalne restorane, kao i umetničke centre i izložbene prostore na otvorenom i u zatvorenom, koji svi omogućavaju kako putnicima, tako i posadi da upoznaju domaću ponudu iz prve ruke.

Smešten u živopisnoj četvrti Karakoj, Galataport Istanbul je u neposrednoj blizini Istorijskog poluostrva, na kom se nalaze ikonične strukture poput Aja Sofije, Plave džamije, palate Topkapi i Cisterne Bazilike, dok se Kapaličaršija, Pijaca začina, kula Galata, Trg Taksim i Dolmabahče palata takođe nalaze nadomak luke.

U kompleksu se takođe nalaze i Istanbulski muzej slikarstva i skulpture Univerziteta likovnih umetnosti Mimar Sinan i novi Istanbul Modern, koji od ove godine ponovo otvaraju vrata gostima. Oba muzeja su poznata po svojim izuzetnim zbirkama turskih i međunarodnih umetničkih dela.

Sahat kula Tophane, koju je podigao sultan Abdulmedžid u 19. veku i koja je restaurirana u okviru projekta Galataport Istanbul, predstavlja središnji deo trga, koji prikazuje moć vremena i transformacije. Na Trgu sa sahat-kulom od 14.000m² takođe se održavaju nastupi uživo, specijalne izložbe na otvorenom, kulturni događaji i međunarodni festivali kao što je festival Beyoğlu Culture Route koji traje tokom cele godine.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...