Renovirano istorijsko pristanište u Istanbulu

07. March 2023
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency
Foto: Türkiye Tourism Promotion and Development Agency

Istanbul – mesto susreta Azije i Evrope – sa jedinstvenim lučkim objektom Galataport Istanbul, zauzima centralno mesto u sferi kruz turizma. Renovirano istorijsko pristanište u Karakoju stavlja Istanbul u fokus, kao destinaciju za ovaj brzo rastući segment turizma

Sa preko osam hiljada kilometara obale, Turska je dom kako predivnim stanicama za putovanja, tako i omiljenim lukama mediteranskog basena. Kao jedan od glavnih centara kruz turizma Turske, Istanbul i njegova centralna luka Galataport Istanbul, privlače pažnju putnika koji traže posebna i raznolika iskustva putovanja – od gastronomije do kupovine, od umetnosti do kulture i istorije.

Ugostivši skoro 150 brodova i 350.000 putnika i posade prošle godine, Galataport Istanbul pruža paletu jedinstvenih iskustava krojenu da pogoduje svim ukusima. Demonstrirajući svoj razvoj u delu turizma vezanim za krstarenja, Istanbul je proglašen matičnom lukom od strane mnogih kruz kompanija sa kruzerima različitih kapaciteta.

Kao matična luka, Galataport Istanbul je doneo veliki podsticaj krstarenjima u širokom potezu od Mediterana do Crnog mora, dajući značajan doprinos turizmu i ekonomiji regiona i zemlje. Udeo brodova, koji koriste Galataport Istanbul kao svoju matičnu luku sada je porastao na 50% sa 15% koliko je bilo u 2014, a u toku su napori da se ova cifra još i dodatno poveća.

Prvi podzemni terminal za krstarenje inspirisan istanbulskim antičkim cisternama

Inspirišući slične projekte širom sveta, Galataport Istanbul ima 29.000 m² podzemnog terminala za krstarenja, obećavajući udobno i besprekorno iskustvo putovanja turistima na krstarenju. Terminal za podzemna krstarenja nagrađen nagradom Red Dot Design, oduzima dah dizajnom u kojem modernost i kulturno nasleđe idu prirodno jedno sa drugim, sa unutrašnjošću koja ima zaobljene rubove stubova koji upućuju na arhitekturu i karakter starih istanbulskih cisterni koje datiraju iz perioda rimskog i vizantijskog carstva.

Izvanredna iskustva u srcu Bosfora

Dizajniran tako da primi sve vrste kruzera, Galataport Istanbul, u srcu Karakoja, predstavlja šetalište, upotpunjeno istorijskom i kulturnom teksturom ovog područja. Pored toga, prostrani kompleks nudi luksuzne prodavnice, turske i internacionalne restorane, kao i umetničke centre i izložbene prostore na otvorenom i u zatvorenom, koji svi omogućavaju kako putnicima, tako i posadi da upoznaju domaću ponudu iz prve ruke.

Smešten u živopisnoj četvrti Karakoj, Galataport Istanbul je u neposrednoj blizini Istorijskog poluostrva, na kom se nalaze ikonične strukture poput Aja Sofije, Plave džamije, palate Topkapi i Cisterne Bazilike, dok se Kapaličaršija, Pijaca začina, kula Galata, Trg Taksim i Dolmabahče palata takođe nalaze nadomak luke.

U kompleksu se takođe nalaze i Istanbulski muzej slikarstva i skulpture Univerziteta likovnih umetnosti Mimar Sinan i novi Istanbul Modern, koji od ove godine ponovo otvaraju vrata gostima. Oba muzeja su poznata po svojim izuzetnim zbirkama turskih i međunarodnih umetničkih dela.

Sahat kula Tophane, koju je podigao sultan Abdulmedžid u 19. veku i koja je restaurirana u okviru projekta Galataport Istanbul, predstavlja središnji deo trga, koji prikazuje moć vremena i transformacije. Na Trgu sa sahat-kulom od 14.000m² takođe se održavaju nastupi uživo, specijalne izložbe na otvorenom, kulturni događaji i međunarodni festivali kao što je festival Beyoğlu Culture Route koji traje tokom cele godine.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...