Prvi kvartal godine odlučujući za turizam?!

12. Januar 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zaposlene u sektoru turizma očekuje još jedna neizvesna godina. Prvi kvartal ove godine je kažu odlučujući, ali ako se epidemiološka situacija bude poboljšala, očekivani napredak se može očekivati teka krajem proleća i početkom leta.

Palić je jedan od retkih turističkih destinacija, ne samo u našoj zemlji, već i u regionu, koja nije zabeležila značajan pad poseta i noćenja u 2020.godini. Turizam je na ovoj destinaciji ostao na nivou od 2019.godine, uz napomenu da su gosti na Palić dolazili u manjem broju, ali su tu provodili više dana. Tekuća godina će takođe biti teška i neizvesna, a za turizam je odlučujući prvi kvartak, kažu zaposleni u sektoru turizma.
"Nadamo se da će se situacija što pre stabilizovati, i da ćemo već negde od marta, aprila vraćati se u neku normalnu situaciju, kada će i turizam vratiti sve neke, da kažemo parametre, na početni nivo, i da ćemo već negde tamo od proleća i leta imati i bolju turističku sezonu i imati više turista na destinaciji", objašnjava Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice.

Epidemija koronavirusa je u najvećoj meri pogodila sektor turističkih agencija. Mnoge od tih agencija su zatvorene, neke su na prinudnom odmoru, a neke su se preselile u onlajn prostor. Adekvatna pomoć ovom sektoru je takođe neophodna, jer će bez toga i turističke destinacije biti na gubitku.

"Negde moramo da budemo vezani i za njih, jer ako taj sektor propadne, u stvari, na kraju neće biti ko da prodaje same te destinacije, odnosno ko da dovodi same turiste, a tu naravno i same turističke agencije igraju izuzetno značajnu ulogu. Tako da smatram da bi svakako ulaganja trebalo da budu ravnomerna raspoređena i da se svakako prepozna koji su to sektori koji su najznačajniji", napominje turizmolog Boris Tot.
Pokrajinska vlada je najavila adekvatnu pomoć sektoru turizma u ovoj godini, pre svega za promociju destinacija i podizanje kvaliteta smeštajnih kapaciteta. Konkursi za raspodelu sredstava biće otvoreni narednog meseca.

Izvor: RTV
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....