Prvi kvartal godine odlučujući za turizam?!

12. January 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zaposlene u sektoru turizma očekuje još jedna neizvesna godina. Prvi kvartal ove godine je kažu odlučujući, ali ako se epidemiološka situacija bude poboljšala, očekivani napredak se može očekivati teka krajem proleća i početkom leta.

Palić je jedan od retkih turističkih destinacija, ne samo u našoj zemlji, već i u regionu, koja nije zabeležila značajan pad poseta i noćenja u 2020.godini. Turizam je na ovoj destinaciji ostao na nivou od 2019.godine, uz napomenu da su gosti na Palić dolazili u manjem broju, ali su tu provodili više dana. Tekuća godina će takođe biti teška i neizvesna, a za turizam je odlučujući prvi kvartak, kažu zaposleni u sektoru turizma.
"Nadamo se da će se situacija što pre stabilizovati, i da ćemo već negde od marta, aprila vraćati se u neku normalnu situaciju, kada će i turizam vratiti sve neke, da kažemo parametre, na početni nivo, i da ćemo već negde tamo od proleća i leta imati i bolju turističku sezonu i imati više turista na destinaciji", objašnjava Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice.

Epidemija koronavirusa je u najvećoj meri pogodila sektor turističkih agencija. Mnoge od tih agencija su zatvorene, neke su na prinudnom odmoru, a neke su se preselile u onlajn prostor. Adekvatna pomoć ovom sektoru je takođe neophodna, jer će bez toga i turističke destinacije biti na gubitku.

"Negde moramo da budemo vezani i za njih, jer ako taj sektor propadne, u stvari, na kraju neće biti ko da prodaje same te destinacije, odnosno ko da dovodi same turiste, a tu naravno i same turističke agencije igraju izuzetno značajnu ulogu. Tako da smatram da bi svakako ulaganja trebalo da budu ravnomerna raspoređena i da se svakako prepozna koji su to sektori koji su najznačajniji", napominje turizmolog Boris Tot.
Pokrajinska vlada je najavila adekvatnu pomoć sektoru turizma u ovoj godini, pre svega za promociju destinacija i podizanje kvaliteta smeštajnih kapaciteta. Konkursi za raspodelu sredstava biće otvoreni narednog meseca.

Izvor: RTV
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...