Proširen Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

29. Januar 2024
Image by MAGstd from Pixabay
Image by MAGstd from Pixabay

U Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, upisano je šest elemenata „živog nasleđa“ Srbije – sarački zanat, ćurčijski zanat, izrada veza „štampujit“, mavanje kumbare, sviranje na tamburici samici i plivanje za Bogojavljenski krst. Odluku o upisu Komitet je doneo na sastanku koji je održan 21. decembra 2023. godine u Ministarstvu kulture, a na osnovu zaključaka Komisije za ocenu predloga za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, koja deluje u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Dosijei za upis predloženih elementa, koji sadrže obrazac za upis, video i foto dokumentaciju, kao i pisma saglasnosti nosilaca, udruženja i institucija, pripremljeni su kao rezultat saradnje nosilaca, lokalnih zajednica, predlagača i teritorijalno nadležnih regionalnih koordinatora na identifikovanju i izradi mera očuvanja predloženih elemenata. Pripremljene dosijee Centar za nematerijalno kulturno nasleđe stručno je obradio i uputio Komisiji za ocenu predloga za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

U skladu sa zaključcima Komisije, doneta je odluka da u Nacionalni registar budu upisni tradicionalni zanati i veštine: sarački zanat, koji obuhvata skup znanja i veština u vezi sa pripremom materijala i izradom predmeta od kože, prvenstveno za potrebe konjarstva, ćurčijski zanat koji podrazumeva skup znanja i veština prerade i obrade kože i izrade predmeta od krzna i kože, kao i znanja i veštine izrade veza „štampujit“ na području Negotinske Krajine i priobalja Dunava kojim se najčešće ukrašava svečana ženska vlaška nošnja.

Običaj paljenja pokladnih vatri u Sirinićkoj župi u okviru praznovanja Belih poklada (Pročke) mavanje kumbare, kao i plivanje za Bogojavljenski krst – običaj plivanja na otvorenim vodama, u rekama i jezerima, na praznik kojim se obeležava dan Hristovog krštenja, upisani su kao elementi „živog nasleđa“ iz domena društvenih običaja i praksi.

U Nacionalni registar upisana je i izvođačka praksa sviranja na tamburicama / samicama (tamburicama-samicama) – četvorožičnim dvoglasno štimovanim tamburama koje predstavljaju deo kulture srpskog dinarskog stanovništva doseljenog na prostor Srbije.

Turistička organizacija Srbije

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Digitalni nomadi zadovoljni Zlatiborom
22. Februar 2024
Trendovi savremenog poslovanja u svetu postali su deo ekonomske klime Zlatiborskog okruga,...
Turizam
Projekat
22. Februar 2024
Projekat „Prethistoric MetaHuman“ - digitalno oživljen čovek koji je pre 10.000...
Turizam
Turistički vaučeri ubuduće onlajn
21. Februar 2024
Ministar turizma i omladine Husein Memić i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo...
Turizam
20. Februar 2024
Osmišljen kao digitalni ekosistem, “Sombor City Card” predstavlja integralni...