Proširen Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije

29. January 2024
Image by MAGstd from Pixabay
Image by MAGstd from Pixabay

U Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe, upisano je šest elemenata „živog nasleđa“ Srbije – sarački zanat, ćurčijski zanat, izrada veza „štampujit“, mavanje kumbare, sviranje na tamburici samici i plivanje za Bogojavljenski krst. Odluku o upisu Komitet je doneo na sastanku koji je održan 21. decembra 2023. godine u Ministarstvu kulture, a na osnovu zaključaka Komisije za ocenu predloga za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, koja deluje u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Dosijei za upis predloženih elementa, koji sadrže obrazac za upis, video i foto dokumentaciju, kao i pisma saglasnosti nosilaca, udruženja i institucija, pripremljeni su kao rezultat saradnje nosilaca, lokalnih zajednica, predlagača i teritorijalno nadležnih regionalnih koordinatora na identifikovanju i izradi mera očuvanja predloženih elemenata. Pripremljene dosijee Centar za nematerijalno kulturno nasleđe stručno je obradio i uputio Komisiji za ocenu predloga za upis u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.

U skladu sa zaključcima Komisije, doneta je odluka da u Nacionalni registar budu upisni tradicionalni zanati i veštine: sarački zanat, koji obuhvata skup znanja i veština u vezi sa pripremom materijala i izradom predmeta od kože, prvenstveno za potrebe konjarstva, ćurčijski zanat koji podrazumeva skup znanja i veština prerade i obrade kože i izrade predmeta od krzna i kože, kao i znanja i veštine izrade veza „štampujit“ na području Negotinske Krajine i priobalja Dunava kojim se najčešće ukrašava svečana ženska vlaška nošnja.

Običaj paljenja pokladnih vatri u Sirinićkoj župi u okviru praznovanja Belih poklada (Pročke) mavanje kumbare, kao i plivanje za Bogojavljenski krst – običaj plivanja na otvorenim vodama, u rekama i jezerima, na praznik kojim se obeležava dan Hristovog krštenja, upisani su kao elementi „živog nasleđa“ iz domena društvenih običaja i praksi.

U Nacionalni registar upisana je i izvođačka praksa sviranja na tamburicama / samicama (tamburicama-samicama) – četvorožičnim dvoglasno štimovanim tamburama koje predstavljaju deo kulture srpskog dinarskog stanovništva doseljenog na prostor Srbije.

Turistička organizacija Srbije

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...