Predstavljen projekat za razvoj Golije

31. Januar 2018

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević izjavio je da će realizacija projekta „Golija – prelaz od planiranja ka razvoju“ doprineti razvoju ovog područja kao turističke destinacije, ali i celokupnom razvoju Golije.

Knežević je na predstavljanju projekta za razvoj Golije izjavio da je cilj da se stvore uslovi za održivi razvoj Parka prirode Golija, kao i da se to područje dalje razvija kako bi lokalno stanovništvo imalo koristi i videlo šansu za opstanak i dalji razvoj Golije, navodi se na sajtu ministarstva.

Projekat je iniciralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i finansijski podržalo sa 50.000 evra, dok su Evropska unija i Vlada Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, uložili 300.000 evra za njegovu realizaciju, koja je trajala 18 meseci.

Kao ključni rezultat projekta izdvojena je izrada nedostajuće planske dokumentacije za više od 700 kilometara koridora infrastrukture na teritoriji pet lokalnih samouprava na čijem se području Golija prostire.

U okviru projekta izrađen je i Akcioni plan za razvoj Golije koji definiše prioritete i ključne projekte za petogodišnji period i tako odgovora na izazove i aktivira lokalne potencijale Golije.

Kao prioritetne aktivnosti izdvojene su: razvoj putne infrastrukture, unapređenje sistema upravljanja otpadom kao i rizikom od prirodnih hazarda, te ekonomsko osnaživanje lokalnog stanovništva kroz podsticanje preduzetništva i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...