Predstavljen projekat za razvoj Golije

31. January 2018

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević izjavio je da će realizacija projekta „Golija – prelaz od planiranja ka razvoju“ doprineti razvoju ovog područja kao turističke destinacije, ali i celokupnom razvoju Golije.

Knežević je na predstavljanju projekta za razvoj Golije izjavio da je cilj da se stvore uslovi za održivi razvoj Parka prirode Golija, kao i da se to područje dalje razvija kako bi lokalno stanovništvo imalo koristi i videlo šansu za opstanak i dalji razvoj Golije, navodi se na sajtu ministarstva.

Projekat je iniciralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i finansijski podržalo sa 50.000 evra, dok su Evropska unija i Vlada Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, uložili 300.000 evra za njegovu realizaciju, koja je trajala 18 meseci.

Kao ključni rezultat projekta izdvojena je izrada nedostajuće planske dokumentacije za više od 700 kilometara koridora infrastrukture na teritoriji pet lokalnih samouprava na čijem se području Golija prostire.

U okviru projekta izrađen je i Akcioni plan za razvoj Golije koji definiše prioritete i ključne projekte za petogodišnji period i tako odgovora na izazove i aktivira lokalne potencijale Golije.

Kao prioritetne aktivnosti izdvojene su: razvoj putne infrastrukture, unapređenje sistema upravljanja otpadom kao i rizikom od prirodnih hazarda, te ekonomsko osnaživanje lokalnog stanovništva kroz podsticanje preduzetništva i unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...