Predstavljanje budućeg kraljevačkog Muzeja slatkog

21. Septembar 2016
Image by Jan Vašek from Pixabay
Image by Jan Vašek from Pixabay

U saradnji sa Narodnim muzejom u Kraljevu, porodična kuća Cvetića predstaviće u četvrtak, 29. septembra, od 12 sati u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd) idejni projekat osnivanja Muzeja slatkog. Događaj će biti deo manifestacije "Dani evropske baštine".

Predavanje na temu „Slatko započinje dan“ pratiće prezentacija zbirke budućeg kraljevačkog muzeja i degustacija ovog tradicionalnog i po mnogo čemu specifičnog proizvoda. Posetioci će imati prilike da saznaju mnoge zanimljivosti u vezi sa istorijatom gotovo zaboravljenog običaja - služenja slatkog.
 
- Cilj promocije pred beogradskom publikom je skretanje pažnje šire javnosti na porodično nasleđe, kao deo kolektivnog građanskog identiteta i vrednog kulturnog blaga Srbije, koje se u kući Cvetića u Kraljevu čuva duže od jednog veka - objašnjava Marina Lukić Cvetić, osnivač Muzeja slatkog i v.d. direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.
 
Odlukom Ministarstva kulture i informisanja, "Dani evropske baštine" u Srbiji 2016. godine biće obeleženi temom „Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem“, što je ujedno i tema manifestacije na evropskom nivou.
 
- Obeležavanju "Dana evropske baštine 2016" priključila se i porodica Cvetić iz Kraljeva, jer u svojoj kući iz 1908. godine čuva tradiciju i nasleđe lokalne građanske kulture. Kuća Cvetića, sa jedinstvenim salonskim enterijerom sa početka XX veka, već je učestvovala u manifestaciji Noć muzeja, a od ovog meseca najavljuje otvaranje Muzeja slatkog, koji će uz nesvakidašnje sadržaje biti promovisan 22. septembra u Kraljevu i 29. septembra u Beogradu. Projekat se realizuje u stručnoj saradnji sa Narodnim muzejom u Kraljevu - naglašava Lidija Cvetić, osnivač Muzeja slatkog i koordinatorka projekta.
 
Prema njenim rečima, poseban doprinos kulturnom nasleđu Srbije predstavlja novo otkriće dekorativnog zidnog slikarstva, u tehnici al secco, koje će u kući Cvetića u Kraljevu prvi put biti predstavljeno javnosti, nakon restauracije. Radovi na ovom gotovo sto godina sakrivenom kulturnom blagu simbolično su otvoreni 1. septembra kada u Srbiji i započinju Dani evropske baštine, koji će trajati tokom čitavog meseca.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...