Dani evropske baštine od 23. septembra do 2. oktobra u Beogradu

07. Septembar 2016
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tradicionalno, septembar u Beogradu je posvećen promociji bogatstva i raznolikosti nasleđa. Kulturno-turistička manifestacija "Dani evropske baštine" održaće se u drugoj polovini septembra, a najveći broj programa u periodu od 23. septembra do 2. oktobra.

Ove godine, programi će biti obeleženi zajedničkom evropskom temom: "Kulturno nasleđe i zajednice - živeti s nasleđem".

Za posetioce u Beogradu obezbeđeno je više od 150 besplatnih programa koje organizuje preko sedamdeset neposrednih organizatora, od najviših državnih institucija, nacionalnih, gradskih i lokalnih ustanova iz oblasti kulture, obrazovanja, turizma; brojna udruženja iz oblasti zanatstva, umetnosti, pojedinci koji se bave nasleđem.

U Beogradu se otvaraju i gradska zdanja, istorijske kuće, legati i drugi prostori koji tokom godine nisu dostupni za publiku, kao što su: Dom Narodne skupštine Republike Srbije, palata Srbija, zdanje predsednika Republike Srbije – Novi dvor, Kraljevski i Beli dvor, zdanje Vlade Srbije, Narodne banke Srbije, zdanje Grada Beograda – Stari dvor, Kuća porodice Veljković i druge istorijske kuće, Kuća kralja Petra Prvog Karađorđevića, Legat Milorada Pavića, Legat Petra Lubarde i mnogi drugi.

Ovom prilikom, biće priređeni i raznovrsni programi: izložbe, radionice, predavanja, razgledanja sa vodičima, video projekcije, dečji programi, koncerti, projekcije filmova, radio i TV emisije, programi za osobe sa invaliditetom...

Više informacija i celokupan program posetiocima će biti na raspolaganju na zvaničnim internet prezentacijama Grada Beograda, Turističke organizacije Beograda i u Turističko informativnom centru TOB-a u Knez Mihailovoj ulici. 

Dani evropske baštine od 2002. godine tradicionalno se organizuju svake godine u septembru mesecu u Beogradu, kao deo velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske komisije, kojom se nasleđe promoviše kao zajednička baština evropskih naroda.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...