Potpećka pećina: Otvaranje za posetioce 1. aprila

28. Mart 2019

Radovi u Potpećkoj pećini privode se kraju, a otvaranje za posetioce očekuje se 1. aprila, kazala je za Glas zapadne Srbije direktorka Turistička organizacija (TO) Užice Danijela Đorđević Arsić.

Vrednost izvedenih radova je 8 miliona dinara a sredstva je obezbedilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija (5 miliona dinara), Grad Užice (2.7 miliona dinara) i TO Užice (300.000 dinara).

Direktorka užičke TO je istakla da je projektom predviđeno postavljanje table ispred same pećine, kao i novog mobilijara (klupe, stolovi i kućica za suvenirnicu), dok je u samoj pećini urađena rasveta. Takođe postavljeni su i novi putokazi od magistralnog puta do pećine.

- Od 1. aprila pećina će biti otvorena za posetioce od 12 do 16 časova, a sa lepšim vremenom, tačnije od 1. maja pa sve do kraja septembra svi posetioci će moći da uživaju u lepotama ove po mnogo čemu jedinstvene pećine u terminu od 10 do 18 sati - kazala je Đorđević Arsić.

Ona je napomenula da je cena karata simbolična i iznosi 300 dinara za odrasle, dok je za decu cena nešto niža i košta 200 dinara. Organizovane turističke grupe će kartu za ulazak u pećinu platiti 240 dinara a mališani 170.

Direktorka TO Užice je apelovala na sve posetioce da se sa malo više poštovanja odnose prema prirodoj lepoti, ali i stvarima koje su postavljene upravo za njihov odmor i uživanje.

Inače, Potpećka pećina se nalazi u selu Potpeć, 14 kilometara od Užica, u severnom podnožju Drežničke gradine. Ulaz u Potpećku pećinu spada u red monumentalnih dela prirode.

Džinovski portal u obliku potkovice, visok je 50 metara a širok 12 pri dnu, odnosno 22 metra pri vrhu i najviši je pećinski ulaz u Srbiji. Istražena i uređena dužina za posetioce je 555 metara, a ulazno silazna staza ima preko 700 stepenika.

Temperatura vazduha u pećini je uvek 9,5 stepeni, a bogatstvo pećinskog nakita spada u red veoma retkih u kraškim pećinama. U pećinu se ne ulazi na glavni ulaz. Unutra je podzemno jezero koje naučnici još nisu istražili.

Put u unutrašnjost vodi kroz dvoranu zmajeva, Cvijićevu dvoranu, dvoranu Snežane i sedam patuljaka, koja je ime dobila po stalagmitu koji je krasi. Upravo ukrasi svedoče o starosti pećine koju su napravile reke ponornice.

Inače, put do pećine vodi kroz čuveno selo grnčara Zlakušu.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...