Potpećka pećina: Otvaranje za posetioce 1. aprila

28. March 2019

Radovi u Potpećkoj pećini privode se kraju, a otvaranje za posetioce očekuje se 1. aprila, kazala je za Glas zapadne Srbije direktorka Turistička organizacija (TO) Užice Danijela Đorđević Arsić.

Vrednost izvedenih radova je 8 miliona dinara a sredstva je obezbedilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija (5 miliona dinara), Grad Užice (2.7 miliona dinara) i TO Užice (300.000 dinara).

Direktorka užičke TO je istakla da je projektom predviđeno postavljanje table ispred same pećine, kao i novog mobilijara (klupe, stolovi i kućica za suvenirnicu), dok je u samoj pećini urađena rasveta. Takođe postavljeni su i novi putokazi od magistralnog puta do pećine.

- Od 1. aprila pećina će biti otvorena za posetioce od 12 do 16 časova, a sa lepšim vremenom, tačnije od 1. maja pa sve do kraja septembra svi posetioci će moći da uživaju u lepotama ove po mnogo čemu jedinstvene pećine u terminu od 10 do 18 sati - kazala je Đorđević Arsić.

Ona je napomenula da je cena karata simbolična i iznosi 300 dinara za odrasle, dok je za decu cena nešto niža i košta 200 dinara. Organizovane turističke grupe će kartu za ulazak u pećinu platiti 240 dinara a mališani 170.

Direktorka TO Užice je apelovala na sve posetioce da se sa malo više poštovanja odnose prema prirodoj lepoti, ali i stvarima koje su postavljene upravo za njihov odmor i uživanje.

Inače, Potpećka pećina se nalazi u selu Potpeć, 14 kilometara m od Užica, u severnom podnožju Drežničke gradine. Ulaz u Potpećku pećinu spada u red monumentalnih dela prirode.

Džinovski portal u obliku potkovice, visok je 50 metara a širok 12 pri dnu, odnosno 22 metra pri vrhu i najviši je pećinski ulaz u Srbiji. Istražena i uređena dužina za posetioce je 555 metara, a ulazno silazna staza ima preko 700 stepenika.

Temperatura vazduha u pećini je uvek 9,5 stepeni, a bogatstvo pećinskog nakita spada u red veoma retkih u kraškim pećinama. U pećinu se ne ulazi na glavni ulaz. Unutra je podzemno jezero koje naučnici još nisu istražili.

Put u unutrašnjost vodi kroz dvoranu zmajeva, Cvijićevu dvoranu, dvoranu Snežane i sedam patuljaka, koja je ime dobila po stalagmitu koji je krasi. Upravo ukrasi svedoče o starosti pećine koju su napravile reke ponornice.

Inače, put do pećine vodi kroz čuveno selo grnčara Zlakušu.

Izvor: Glas zapadne Srbije

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...