Počinju turističke šetnje "Кulturna baština Topčidera"

24. Januar 2020

Prva turistička šetnja pod nazivom „Kulturna baština Topčidera” počinje sutra u 11 sati ispred Muzeja afričke umetnosti, saopšteno je iz Turističke organizacije Beograda.

Šetnje kroz nasleđe i kulturnu baštinu Topčidera u organizaciji Muzeja afričke umetnosti i Kuće legata – Legata Petra Lubarde, održavaju se redovno od 2017. godine i podrazumevaju obilaske tri odabrane institucije u jednom terminu.

Reč je o specifičnom programu međuinstitucionalne saradnje koji povezuje za sada sedam različitih lokacija u ovom delu Beograda, a namera je ostvariti saradnju i sa drugim objektima u neposrednom okruženju. U ovom trenutku, u realizaciji šetnji učestvuju, pored Muzeja afričke umetnosti i Kuće legata – Legata Petra Lubarde i Arhiv Jugoslavije, Kuća Olge Jančić, Vespa muzej Srbija, Javni akvarijum i tropikarijum, Kuća kralјa Petra - koji velikodušno otvaraju svoja vrata kulturnim šetačima.

"Kulturna baština Topčidera“ otkriva skrivene dragulјe topčiderskog brda, privatne i javne prostore koje baštine raznoliko nasleđe – istorijsko, kulturno, umetničko, prirodno, kolekcionarsko, itd. Tokom ovih šetnji možete čuti više o arhitekturi pomenutih objekata, o svojevrsnom duhu mesta – genius loci koji se kroz istoriju u određenom prostoru razvijao, o čuvenim umetnicima Petru Lubardi i Olgi Jančić, o Zdravku Pečaru i Vedi Zagorac, osnivačima Muzeja afričke umetnosti, o aktivnostima kralјa Petra I Karađorđevića i njegovog sina Aleksandra u ovom delu Beograda, o italijanskom dolce vita i vesparoškoj strasti i kulturi.

Pozivamo zainteresovane da se pridruže i saznaju otkud priča o Moši Pijade u Muzeju afričke umetnosti, šta je Petar Lubarda mislio o izradnji Đerdapa, koje vozilo zapravo koristi Beba Lončar u filmu Ljubav i moda, kako je upoznavanje Henrija Mura uticalo na opus Olge Jančić, na koji način je kralј Petar živeo u iznajmlјenoj vili trgovca Đorđa Pavlovića i mnoge mnoge druge istorijski zanimlјive, a savremeno inspirativne priče!

Šetnje organizuju i vode istoričarke umetnosti Ana Knežević (MAU) i Ivana Zatežić (Legat Petra Lubarde).

Svi zainteresovani se mogu prijaviti na mejl: kulturnabastinatopcidera@gmail.com.

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...