Počinju turističke šetnje "Кulturna baština Topčidera"

24. January 2020

 

Prva turistička šetnja pod nazivom „Kulturna baština Topčidera” počinje sutra u 11 sati ispred Muzeja afričke umetnosti, saopšteno je iz Turističke organizacije Beograda.

Šetnje kroz nasleđe i kulturnu baštinu Topčidera u organizaciji Muzeja afričke umetnosti i Kuće legata – Legata Petra Lubarde, održavaju se redovno od 2017. godine i podrazumevaju obilaske tri odabrane institucije u jednom terminu.

Reč je o specifičnom programu međuinstitucionalne saradnje koji povezuje za sada sedam različitih lokacija u ovom delu Beograda, a namera je ostvariti saradnju i sa drugim objektima u neposrednom okruženju. U ovom trenutku, u realizaciji šetnji učestvuju, pored Muzeja afričke umetnosti i Kuće legata – Legata Petra Lubarde i Arhiv Jugoslavije, Kuća Olge Jančić, Vespa muzej Srbija, Javni akvarijum i tropikarijum, Kuća kralјa Petra - koji velikodušno otvaraju svoja vrata kulturnim šetačima.

"Kulturna baština Topčidera“ otkriva skrivene dragulјe topčiderskog brda, privatne i javne prostore koje baštine raznoliko nasleđe – istorijsko, kulturno, umetničko, prirodno, kolekcionarsko, itd. Tokom ovih šetnji možete čuti više o arhitekturi pomenutih objekata, o svojevrsnom duhu mesta – genius loci koji se kroz istoriju u određenom prostoru razvijao, o čuvenim umetnicima Petru Lubardi i Olgi Jančić, o Zdravku Pečaru i Vedi Zagorac, osnivačima Muzeja afričke umetnosti, o aktivnostima kralјa Petra I Karađorđevića i njegovog sina Aleksandra u ovom delu Beograda, o italijanskom dolce vita i vesparoškoj strasti i kulturi.

Pozivamo zainteresovane da se pridruže i saznaju otkud priča o Moši Pijade u Muzeju afričke umetnosti, šta je Petar Lubarda mislio o izradnji Đerdapa, koje vozilo zapravo koristi Beba Lončar u filmu Ljubav i moda, kako je upoznavanje Henrija Mura uticalo na opus Olge Jančić, na koji način je kralј Petar živeo u iznajmlјenoj vili trgovca Đorđa Pavlovića i mnoge mnoge druge istorijski zanimlјive, a savremeno inspirativne priče!

Šetnje organizuju i vode istoričarke umetnosti Ana Knežević (MAU) i Ivana Zatežić (Legat Petra Lubarde).

Svi zainteresovani se mogu prijaviti na mejl: kulturnabastinatopcidera@gmail.com.

Comments (0)

Connected news

Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Tourism
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. March 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...