Početak rada zlatiborske Gold gondole - novo poglavlje u srpskom turizmu

20. Oktobar 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

- Kapitalni investicioni projekti na Zlatiboru privode se kraju. Uskoro će zaživeti fontana usredi jezera, a početak rada zlatiborske Gold gondole označiće novo poglavlje u srpskom turizmu. Ona će godišnje moći da primi stotine hiljada putnika - najavljuje predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Redovno održavanje infrastrukture na Zlatiboru je svakodnevica, a čelnici opštine su posebno ponosni što se kapitalni investicioni projekti privode kraju. Stamatović podseća da obnovom Kraljevog trga i njegovih pristupnih saobraćajnica, stanovnici Zlatibora i svi njegovi posetioci dobijaju nešto što nemaju mnogi turistički centri Evrope.

Kraljev trg dobio podno grejanje


- Ispod podloge je ugrađeno podno grejanje koje će omogućiti da desetine hiljada posetilaca naše planine slobodno i bezbedno uživa u svim pogodnostima srpske zimske prestonice. Nadam se da će se do Nove godine situacija sa korona virusom značajno smiriti i da ćemo i mi domaći i svi naši gosti opet tradicionalno uživati u seriji novogodišnjih koncerata - kaže Stamatović.

Jezero u centru Zlatibora, kao simbol ove planinske lepotice, uskoro će zablistati u novom ruhu, a krasiće ga i fontana.

- Od izgradnje, jezero nije ovako detaljno rekonstruisano. Obnovljeno je njegovo korito, na najsavremeniji način uređen sistem odvoda vode, formirane su nove zelene površine oko jezera, rekonstruisane su pešačke staze i plato ispred Kraljeve česme, a uskoro će zaživeti i fontana u sredini jezera. U zimskom periodu će i mlađi i stariji moći da uživaju u klizalištu - najavljuje Stamatović.

Najponosniji su, ipak, kako ističe predsednik opštine Čajetina, na projekat zlatiborske Gold gondole, koji je, kao i sve navedeno, finansiran iz budžeta opštine Čajetina.

- Početak rada gondole će, bez preterivanja, značiti novo poglavlje u srpskom turizmu. Ostalo je da se završe još neki sitni detalji i ova turistička atrakcija će biti spremna da godišnje primi stotine hiljada ljubitelja prirode. I tu nije kraj: već uveliko razmišljamo o novoj trasi gondole od Ribničkog jezera do vrha Čigota. Biće to pravo uživanje za sva čula - naglašava Stamatović.

Uživali su ovog leta mnogobrojni posetioci Zlatibora u bajkovitim krajolicima srpske planinske lepotice. Neke od manje poznatih kutaka prikazuje i epizoda „Skriveni Zlatibor“ kojom se završava kampanja Turističke organizacije Zlatibor „Tvoj Zlatibor“. Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović ističe da najposećenija srpska planina ima mnoštvo sadržaja da ponudi i najzahtevnijim gostima.

U fokusu turista: manje poznate i skrivene lokacije


- Primetili smo da su ove sezone turisti počeli da otkrivaju i manje posećena mesta i da istražuju i skrivenije lokacije koje su bile poznate nama meštanima. Kroz ovu, poslednju epizodu kampanje, hteli smo da pokažemo crkve brvnare u Dobroselici i Jablanici, manastire Uvac i Dubravu, sela Semegnjevo i Ljubiš - otkriva Živanović.

Manastir Uvac.jpg
Manastir Uvac, foto: TO Zlatibor


Kampanja „Tvoj Zlatibor“ je predstavila i dobro poznate lokalitete, poput Stopića pećine, vodopada u Gostilju, Dino parka koji su ovog leta srušili rekorde posećenosti. Gledaoci su mogli da vide raznovrsne adrenalinske sadržaje koji su na raspolaganju posetiocima Zlatibora: od paraglajdinga, zip lajna do vožnje kvadovima i uvere se da se na samo nekoliko minuta od centra planinske lepotice nalazi netaknuta priroda.

- Često se u poslednje vreme mogu čuti kritike zbog urbanizacije Zlatibora i zato želimo da pokažemo da već na 800 metara od Kraljevog trga turisti mogu da uživaju u borovoj šumi, pored reka, na nepreglednim proplancima, udišući čist vazduh. Putem ove kampanje, želeli smo da motivišemo posetioce da i sami istraže prirodne lepote Zlatibora i po reakcijama, komentarima i pregledima na društvenim mrežama i u razgovorima, vidimo da smo u tome uspeli - zaključuje direktor Turističke organizacije Zlatibor.
 

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Kruzeri počeli da dolaze do Golubačke tvrđave
08. Maj 2024
Tvrđava Golubački grad je prvi međunarodni rečni kruzer ove godine ugostila 17. marta. Do...
Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...