Početak rada zlatiborske Gold gondole - novo poglavlje u srpskom turizmu

20. October 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay


- Kapitalni investicioni projekti na Zlatiboru privode se kraju. Uskoro će zaživeti fontana usredi jezera, a početak rada zlatiborske Gold gondole označiće novo poglavlje u srpskom turizmu. Ona će godišnje moći da primi stotine hiljada putnika - najavljuje predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Redovno održavanje infrastrukture na Zlatiboru je svakodnevica, a čelnici opštine su posebno ponosni što se kapitalni investicioni projekti privode kraju. Stamatović podseća da obnovom Kraljevog trga i njegovih pristupnih saobraćajnica, stanovnici Zlatibora i svi njegovi posetioci dobijaju nešto što nemaju mnogi turistički centri Evrope.

Kraljev trg dobio podno grejanje
- Ispod podloge je ugrađeno podno grejanje koje će omogućiti da desetine hiljada posetilaca naše planine slobodno i bezbedno uživa u svim pogodnostima srpske zimske prestonice. Nadam se da će se do Nove godine situacija sa korona virusom značajno smiriti i da ćemo i mi domaći i svi naši gosti opet tradicionalno uživati u seriji novogodišnjih koncerata - kaže Stamatović.

Jezero u centru Zlatibora, kao simbol ove planinske lepotice, uskoro će zablistati u novom ruhu, a krasiće ga i fontana.

- Od izgradnje, jezero nije ovako detaljno rekonstruisano. Obnovljeno je njegovo korito, na najsavremeniji način uređen sistem odvoda vode, formirane su nove zelene površine oko jezera, rekonstruisane su pešačke staze i plato ispred Kraljeve česme, a uskoro će zaživeti i fontana u sredini jezera. U zimskom periodu će i mlađi i stariji moći da uživaju u klizalištu - najavljuje Stamatović.

Najponosniji su, ipak, kako ističe predsednik opštine Čajetina, na projekat zlatiborske Gold gondole, koji je, kao i sve navedeno, finansiran iz budžeta opštine Čajetina.

- Početak rada gondole će, bez preterivanja, značiti novo poglavlje u srpskom turizmu. Ostalo je da se završe još neki sitni detalji i ova turistička atrakcija će biti spremna da godišnje primi stotine hiljada ljubitelja prirode. I tu nije kraj: već uveliko razmišljamo o novoj trasi gondole od Ribničkog jezera do vrha Čigota. Biće to pravo uživanje za sva čula - naglašava Stamatović.

Uživali su ovog leta mnogobrojni posetioci Zlatibora u bajkovitim krajolicima srpske planinske lepotice. Neke od manje poznatih kutaka prikazuje i epizoda „Skriveni Zlatibor“ kojom se završava kampanja Turističke organizacije Zlatibor „Tvoj Zlatibor“. Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović ističe da najposećenija srpska planina ima mnoštvo sadržaja da ponudi i najzahtevnijim gostima.

U fokusu turista: manje poznate i skrivene lokacije
- Primetili smo da su ove sezone turisti počeli da otkrivaju i manje posećena mesta i da istražuju i skrivenije lokacije koje su bile poznate nama meštanima. Kroz ovu, poslednju epizodu kampanje, hteli smo da pokažemo crkve brvnare u Dobroselici i Jablanici, manastire Uvac i Dubravu, sela Semegnjevo i Ljubiš - otkriva Živanović.

Kampanja „Tvoj Zlatibor“ je predstavila i dobro poznate lokalitete, poput Stopića pećine, vodopada u Gostilju, Dino parka koji su ovog leta srušili rekorde posećenosti. Gledaoci su mogli da vide raznovrsne adrenalinske sadržaje koji su na raspolaganju posetiocima Zlatibora: od paraglajdinga, zip lajna do vožnje kvadovima i uvere se da se na samo nekoliko minuta od centra planinske lepotice nalazi netaknuta priroda.

- Često se u poslednje vreme mogu čuti kritike zbog urbanizacije Zlatibora i zato želimo da pokažemo da već na 800 metara od Kraljevog trga turisti mogu da uživaju u borovoj šumi, pored reka, na nepreglednim proplancima, udišući čist vazduh. Putem ove kampanje, želeli smo da motivišemo posetioce da i sami istraže prirodne lepote Zlatibora i po reakcijama, komentarima i pregledima na društvenim mrežama i u razgovorima, vidimo da smo u tome uspeli - zaključuje direktor Turističke organizacije Zlatibor.
 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Tourism
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...