Počela turistička sezona u Skadarliji

07. Maj 2018

Uz muziku i pesmu, lepo raspoloženje i glumce obučene po modi s početka 20. veka, popularna boemska četvrt u Beogradu otvorila je letnju turističku sezonu. Više od 200 gostiju prisustvovalo je u subotu svečanosti na platou kod Skadarlijske česme.

Glumica Vjera Mujović imala je čast da ove godine podigne skadarlijsku zastavu.

- Veoma sam ponosna što sam imala tu privilegiju da otvorim letnju sezonu u mojoj ulici, jer sam u njoj rođena, kao i moja majka i njen otac. Za mene je ova ulica žila kucavica Beograda. U Skadarliju dolazimo da se radujemo i da nešto proslavimo. Ovde se najbolji dani provode noću. Ljudi koji dođu na dva dana ostaju ovde i po 20 godina - kaže glumica i dodaje da je Skadarlija za Beograd isto što i Plaka za Atinu, Monmartr za Pariz.

Program je vodio glumac Milan Milosavljević, u ulozi Branislava Nušića, koji je nakon svečanog otvaranja poveo povorku do kuće Đure Jakšića, uz muziku i dobošara.

Glumci, muzičari i posetioci zabavljali su se spuštajući se niz kaldrmu. Ispred kuće poznatog pesnika održan je zabavno-umetnički program u izvođenju Ljiljane Jakšić u ulozi skadarlijske dame, Vesne Pastorović kao Žanke Stokić, Milana Tubića u ulozi Đure Jakšića i Milana Milosavljevića.

Umetnički performans - uz zvuke harmonike, violina, kontrabasa i klarineta - dočarao je boemski duh tog kvarta. Atmosfera starog Beograda ponovo će oživeti 1. juna i svakog narednog petka u terminu od 19 do 20 časova, kada će glumačka grupa sa eminentnim muzičarima izvoditi program od jarbola do Đurine kuće.

Šareno leto


U popularnoj boemskoj četvrti svakog meseca će biti organizovan zabavni program. Krajem juna biće održana „Šeširijada“ u okviru koje će biti izabrana i Miss Skadarlije. U julu će se birati najlepša terasa, u okviru festivala cveća. Nakon toga biće organizovan „Skadarlija fest”, kao i „Skadarlijska tamburica“.

Tekst i foto: Alo!

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Turizam
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...