Počela turistička sezona u Skadarliji

07. May 2018

Uz muziku i pesmu, lepo raspoloženje i glumce obučene po modi s početka 20. veka, popularna boemska četvrt u Beogradu otvorila je letnju turističku sezonu. Više od 200 gostiju prisustvovalo je u subotu svečanosti na platou kod Skadarlijske česme.

Glumica Vjera Mujović imala je čast da ove godine podigne skadarlijsku zastavu.

- Veoma sam ponosna što sam imala tu privilegiju da otvorim letnju sezonu u mojoj ulici, jer sam u njoj rođena, kao i moja majka i njen otac. Za mene je ova ulica žila kucavica Beograda. U Skadarliju dolazimo da se radujemo i da nešto proslavimo. Ovde se najbolji dani provode noću. Ljudi koji dođu na dva dana ostaju ovde i po 20 godina - kaže glumica i dodaje da je Skadarlija za Beograd isto što i Plaka za Atinu, Monmartr za Pariz.

Program je vodio glumac Milan Milosavljević, u ulozi Branislava Nušića, koji je nakon svečanog otvaranja poveo povorku do kuće Đure Jakšića, uz muziku i dobošara.

Glumci, muzičari i posetioci zabavljali su se spuštajući se niz kaldrmu. Ispred kuće poznatog pesnika održan je zabavno-umetnički program u izvođenju Ljiljane Jakšić u ulozi skadarlijske dame, Vesne Pastorović kao Žanke Stokić, Milana Tubića u ulozi Đure Jakšića i Milana Milosavljevića.

Umetnički performans - uz zvuke harmonike, violina, kontrabasa i klarineta - dočarao je boemski duh tog kvarta. Atmosfera starog Beograda ponovo će oživeti 1. juna i svakog narednog petka u terminu od 19 do 20 časova, kada će glumačka grupa sa eminentnim muzičarima izvoditi program od jarbola do Đurine kuće.

Šareno leto


U popularnoj boemskoj četvrti svakog meseca će biti organizovan zabavni program. Krajem juna biće održana „Šeširijada“ u okviru koje će biti izabrana i Miss Skadarlije. U julu će se birati najlepša terasa, u okviru festivala cveća. Nakon toga biće organizovan „Skadarlija fest”, kao i „Skadarlijska tamburica“.

Tekst i foto: Alo!

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...