Počela rekonstrukcija banje u Srpskim Toplicama

26. April 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović krenuo je početkom aprila u rekonstrukciju banjskog centra Srpske Toplice u istoimenom banjalučkom naselju, ranije poznatijem kao Šeher. Kozorcijum firmi koju predvodi Health support services iz Banjaluke izvodiće radove u narednih godinu i po dana, a vrijednost ulaganja je 25,15 mil KM.

Kako su za portal eKapija rekli iz Zavoda, prilikom rekonstrukcije posebno će se voditi računa o očuvanju specifičnosti ambijenta nastalog korištenjem termomineralnih voda. Na oko 7.360 m2 predviđen je bogat terapijski sadržaj u kombinaciji sa segmentima rekreacije i estetike.

 
- Primarni sadržaji će biti orijentisani na kvalitetno, moderno i racionalno korištenje prirodnog resursa termomineralne vode, što podrazumijeva veći broj vodenih i pratećih sadržaja kao što su zatvoreni i otvoreni bazen, mali bazen za djecu sa prostorom za sunčanje, velnes (masaže, saune, slana soba, tepidarium, tursko kupatilo, bazeni), fitnes i slično – rekli su u Zavodu Dr Miroslav Zotović.
 
 
U sklopu banjskog kompleksa nalaziće se i smještajni kapaciteti, ljekarske ordinacije, sale za provođenje magnetne, elektro i kineziterapije, kao i hiperbarična komora.
- Tehničkom dokumentacijom planirano je da se oblikovanjem i materijalizacijom fasada i krova u najvećoj mogućoj mjeri izvrši harmonizacija sa izgrađenim i prirodnim okruženjem, sa posebnim osvrtom na interpretaciju karakterističnih graditeljskih elemenata postojećeg ambijenta u ovom dijelu grada – naveli su iz Zavoda. 
 
Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović krenuo je sa realizacijom projekta "Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice - Šeher" 2019. godine, u namjeri da podigne kvalitet usluga, te da ponovo aktivira jedan od najprepoznatljivijih ambijenata i vrati na upotrebu građanima Banjaluke.
 
- Postojeći objekat je bio van funkcije u ruševnom stanju bez dijela krova. Rekonstrukcijom i dogradnjom objekat će biti od značaja, osim za pružanje zdravstveno-rekreativnih usluga, kako za grad Banjaluku, tako za Republiku Srpsku, BiH i region.
 
Ugovor o izvođenju radova zaključen je sa grupom ponuđača koju čine četiri firme – Mis Trade Nova Topola, GP Gradip Prnjavor, EMP Interelectric, te Health support services Banjaluka, kao predvodnik grupe. 
 
Kako su potvrdili u Zavodu, vrijednost investicije je 25,15 mil KM, pri čemu će Vlada Republike Srpske sufinansirati radove sa 10 mil KM u ovoj i sljedećoj godini.
Preostali iznos od 15,15 mil KM za radove, opremu i namještanje izdvojiće Zavod Dr Miroslav Zotović iz svog budžeta.
 
 
 
Izvor: eKapija 
Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...