Počela rekonstrukcija banje u Srpskim Toplicama

26. April 2021
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

 Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović krenuo je početkom aprila u rekonstrukciju banjskog centra Srpske Toplice u istoimenom banjalučkom naselju, ranije poznatijem kao Šeher. Kozorcijum firmi koju predvodi Health support services iz Banjaluke izvodiće radove u narednih godinu i po dana, a vrijednost ulaganja je 25,15 mil KM.

Kako su za portal eKapija rekli iz Zavoda, prilikom rekonstrukcije posebno će se voditi računa o očuvanju specifičnosti ambijenta nastalog korištenjem termomineralnih voda. Na oko 7.360 m2 predviđen je bogat terapijski sadržaj u kombinaciji sa segmentima rekreacije i estetike.

 
- Primarni sadržaji će biti orijentisani na kvalitetno, moderno i racionalno korištenje prirodnog resursa termomineralne vode, što podrazumijeva veći broj vodenih i pratećih sadržaja kao što su zatvoreni i otvoreni bazen, mali bazen za djecu sa prostorom za sunčanje, velnes (masaže, saune, slana soba, tepidarium, tursko kupatilo, bazeni), fitnes i slično – rekli su u Zavodu Dr Miroslav Zotović.
 
 
U sklopu banjskog kompleksa nalaziće se i smještajni kapaciteti, ljekarske ordinacije, sale za provođenje magnetne, elektro i kineziterapije, kao i hiperbarična komora.
- Tehničkom dokumentacijom planirano je da se oblikovanjem i materijalizacijom fasada i krova u najvećoj mogućoj mjeri izvrši harmonizacija sa izgrađenim i prirodnim okruženjem, sa posebnim osvrtom na interpretaciju karakterističnih graditeljskih elemenata postojećeg ambijenta u ovom dijelu grada – naveli su iz Zavoda. 
 
Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović krenuo je sa realizacijom projekta "Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice - Šeher" 2019. godine, u namjeri da podigne kvalitet usluga, te da ponovo aktivira jedan od najprepoznatljivijih ambijenata i vrati na upotrebu građanima Banjaluke.
 
- Postojeći objekat je bio van funkcije u ruševnom stanju bez dijela krova. Rekonstrukcijom i dogradnjom objekat će biti od značaja, osim za pružanje zdravstveno-rekreativnih usluga, kako za grad Banjaluku, tako za Republiku Srpsku, BiH i region.
 
Ugovor o izvođenju radova zaključen je sa grupom ponuđača koju čine četiri firme – Mis Trade Nova Topola, GP Gradip Prnjavor, EMP Interelectric, te Health support services Banjaluka, kao predvodnik grupe. 
 
Kako su potvrdili u Zavodu, vrijednost investicije je 25,15 mil KM, pri čemu će Vlada Republike Srpske sufinansirati radove sa 10 mil KM u ovoj i sljedećoj godini.
Preostali iznos od 15,15 mil KM za radove, opremu i namještanje izdvojiće Zavod Dr Miroslav Zotović iz svog budžeta.
 
 
 
Izvor: eKapija 
Comments (0)

Connected news

Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...