Počela izgradnja dve nove skijaške staze na Kopaoniku

21. Novembar 2019
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tokom letnje građevinske sezone na Kopaoniku je završena izgradnja ski staze na lokaciji Krčmar, koja je u međuvremenu dobila i upotrebnu dozvolu, a počelo je prosecanje i dve nove ski staze na Karaman grebenu. Nove ski staze na ovoj lokaciji su ukupne dužine 760 metara, a početak staza je praktično nastavak gornjeg dela "crnog" Karaman grebena.

Staze se zatim račvaju te će se prva staza spajati sa ski putem Pajino preslo - Mašinac odnosno dalje pored ski trake sa stazom 4b, a druga će se završiti nešto iznad početne stanice šestoseda Karaman greben, prenosi Infokop.

Trenutno se čiste stabala sa terena i ukoliko vremenski uslovi dozvole dalje radove, uz dovoljnu količinu snežnog pokrivača dve nove ski staze će biti puštene u rad u predstojećoj sezoni 2019/2020.

Pravila nalažu da je za trasiranje novih staza na Kopaoniku potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik, a Skijališta su dužna da nadoknade desetostruku vrednost prosečene drvne mase. Pored ispunjenja svih zakonskih regulativa, JP Skijališta Srbije su se u dogovoru sa NP Kopaonik, odlučila i na pošumljavanje u sopstvenoj režiji kao kompenzativnu meru za očuvanje kopaoničkog ekosistema. U narednih 5 godina pošumiće se 23 ha.

Samo ove godine, u prvoj fazi ovog programa, posađeno je 6.000 sadnica jelovih i smrčevih šuma na 3 ha područja oko Barske i Gobeljske reke.

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Turizam
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Turizam
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Turizam
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....