Počela izgradnja dve nove skijaške staze na Kopaoniku

21. November 2019
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tokom letnje građevinske sezone na Kopaoniku je završena izgradnja ski staze na lokaciji Krčmar, koja je u međuvremenu dobila i upotrebnu dozvolu, a počelo je prosecanje i dve nove ski staze na Karaman grebenu. Nove ski staze na ovoj lokaciji su ukupne dužine 760 metara, a početak staza je praktično nastavak gornjeg dela "crnog" Karaman grebena.

Staze se zatim račvaju te će se prva staza spajati sa ski putem Pajino preslo - Mašinac odnosno dalje pored ski trake sa stazom 4b, a druga će se završiti nešto iznad početne stanice šestoseda Karaman greben, prenosi Infokop.

Trenutno se čiste stabala sa terena i ukoliko vremenski uslovi dozvole dalje radove, uz dovoljnu količinu snežnog pokrivača dve nove ski staze će biti puštene u rad u predstojećoj sezoni 2019/2020.

Pravila nalažu da je za trasiranje novih staza na Kopaoniku potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik, a Skijališta su dužna da nadoknade desetostruku vrednost prosečene drvne mase. Pored ispunjenja svih zakonskih regulativa, JP Skijališta Srbije su se u dogovoru sa NP Kopaonik, odlučila i na pošumljavanje u sopstvenoj režiji kao kompenzativnu meru za očuvanje kopaoničkog ekosistema. U narednih 5 godina pošumiće se 23 ha.

Samo ove godine, u prvoj fazi ovog programa, posađeno je 6.000 sadnica jelovih i smrčevih šuma na 3 ha područja oko Barske i Gobeljske reke.

Izvor: eKapija

Comments (0)

Connected news

Tourism
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. July 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Tourism
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. July 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Tourism
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. July 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Tourism
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. July 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...