Planina Cer dobija memorijalni kompleks sa muzejom, edukativnim centrom i apart hotelom

05. Decembar 2018
Planina Cer dobija memorijalni kompleks sa muzejom, edukativnim centrom i apart hotelom

Planina Cer, između Loznice i Šapca, uskoro bi mogla da dobije memorijalni kompleks sa muzejom, dokumentacionim i edukativnim centrom, apart hotelom... Memorijalni kompleks podsećao bi na bitku iz Velikog rata koja se odigrala u avgustu 1914. godine. Sklop kompleksa zato je tematski i simbolički postavljen po uzoru na poziciju srpskih armija raspoređenih tokom Cerske bitke.

Ovo je predviđeno idejnim rešenjem koje je osvojilo prvu nagradu na nedavno završenom konkursu Ministarstva građevinarstva i Udruženja arhitekata Srbije.

Idejno rešenje sa snažnim simboličkim značenjem uradili su autori Ilja Mikitišin, Igor Mikitišin, Miljan Salata i Rajko Anđelić. Autori su se, kako kažu za portal eKapija, vodili mišlju da junaci iz Prvog svetskog rata zaslužuju autentičan memorijalni kompleks kroz "evokativnu scenografiju prostorno-kulturološkog simbola pobede".

Kompleks bi se nalazio, kažu oni, na drugoj najvišoj koti između crkve Jovana Šangajskog i planinskog doma na području od 2 hektara izlomljenog pravougaonog oblika smeštenog u samoj šumi, uz postojeći rimski put koji je tangira sa južne strane. Počevši od toga da je lokacija smeštena usred guste cerove i grabove šume na pokrenutom terenu, zamisao je da šumu treba što više zadržati i da intervencija mnogo ne naruši zatečeno prirodno okruženje.

 - Dok kontrastno objekti tematski razbacani po ostatku lokacije predstavljaju divizije i pukove koji prave efekat objedinjavanja i neke vrste zaleđa glavnom prodoru rampe muzeja, kao metafori prodora II Stepine armije kroz front linije cerske bitke. Vijugava, nepravilna šumska staza predstavlja vezivni elemenat koji sve povezuje u jednu funkcionalno-prostornu celinu.

Hronološki, cela realizacija memorijalnog kompleksa podeljena je u četiri faze. Prva faza obuhvata izgradnju prilazne rampe, spomenika, vidikovca i vijugave staze kroz šumu. Druga faza obuhvata muzej i dokumentacioni centar pod zemljom, dok je treća faza rezervisana za izgradnju paviljona. Poslednju fazu predstavlja izgradnja apart hotela.

Muzej i dokumentacioni centar

Simboličko-istorijski aspekt je usko povezan sa istorijskim događajem bitke na Ceru 1914. godine, njenim ogromnim značajem, velikom žrtvom i pobedom Srbije. Stoga je predloženo rešenje muzeja i spomeničkog simbola u obliku stilizovanog krsta postavljeno podužno na lokaciji u pravcu Istok–Zapad. Ulaz u memorijalni kompleks koncipiran je linearnim blagim kretanjem koji uvlači posetioca u objekat niz rampu sa namernim naglašavanjem efekta ulaska u rov. Muzejski prostor pozicioniran je na suterenskoj koti, organizaciono i arhitektonski podređen ilustraciji rovovskog ambijenta, koji ima za cilj dočaravanje narativa Velikog rata i Cerske bitke i saosećanja posetilaca sa njenim glavnim akterima.

Ulazni prostor muzeja planirano je da sadrži hol sa lobijem, infomacioni pult, garderobu i suvenirnicu sa obe strane objekta. Privremena i stalna muzejska postavka sa otvorenim radionicama i prostorima za kustose raspoređeni su duž muzejske strane koja dobija svetlo putem atrijuma sa pete fasade (krova), dok su biblioteka, medijateka, administrativni deo sa upravom i konzervatorske sale smešteni u dokumentacionom delu objekta i orijentisani ka severnoj strani sa pogledom na spolja kroz providni zid, koji čini da se posetioci osete kao da su u šumi. Depoi i tehničke prostorije smešteni su u zaleđu objekta.

Srbija na dlanu

Vidikovac će se nalaziti na visini od 40 metara od kote terena, sa omogućenim pogledom na sve strane. Vidikovac je u potpunosti dematerijalizovan i transparentan (staklo) da bi se izgubio njegov materijalni oblik, a odao utisak stvaranja spomenika na mestu stradanja i pobede. On na visini, kažu autori, predstavlja pobedu, Srbiju na dlanu, ono za šta su se ljudi borili. Konačni cilj izdužene vitke vertikalnosti spomenika koji je metafora samog puta ka toj pobedi.

Zamišljen je u kubičnoj formi sa transparentnim bočnim ravnima (zid zavesa) po dužim stranicama pravougaonika u osnovi. Vertikalne komunikacije su čelično protivpožarno stepenište i stakleni panoramski liftovi.

Edukativni centar i apart hotel

Smeštajni paviljoni predstavljaju prateći sadržaj na lokaciji i podređeni su zadovoljavanju smeštajnih kapaciteta zadatih u programu konkursa.

Edukativni centar organizovan je u obliku grupe paviljona koji sadrže istraživačku zonu, kafe i multifunkcionalnu salu sa kapacitetom od 270 mesta. Paviljoni su kubične forme obučene u polutransparentno visoko reflektivno staklo, radi što većeg uklapanja u postojeće šumsko okruženje.

S. Šojić

Izvor: eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...
Turizam
Veliko interesovanje bugarske privrede za Beograd i Srbiju
14. Mart 2024
Na 40. jubilarnom sajmu turizma u Sofiji, najvećoj turističkoj manifestaciji u Bugarskoj,...