Paket mera podrške za privredu i građane vredan 5 milijardi evra

30. Mart 2020
Paket mera podrške za privredu i građane vredan 5 milijardi evra

Detaljan paket mera podrške za privredu i građane, kako bi lakše prebrodili krizu izazvanu svetskom pandemijom koronavirusa, biće predstavljen sutra (31. mart 2020.)

Ovaj svojevrsni pojas za spasavanje ekonomske egzistencije ljudi, velikih i malih preduzeća i poljoprivredne proizvodnje, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio gostujući sinoć na TV Prva, vredan je 5 milijardi evra.

- Tri su načina finasiranja koja su predviđena kao pomoć privredi i to je novac iz unutrašnjih rezervi, zaduživanje na domaćem tržištu hartija od vrednosti i zaduživanje na međunarodnom tržištu - rekao je Vućić.

Nagovestio je neke od mera iz najavljenog paketa, među kojima su pomeranje roka za plaćanje poreza i doprinosa, kao i plaćanje akontacije poreza na dobit na sledeću godinu, zatim ubrizgavanje 2 milijarde evra iz banaka preko garancijskog fonda za likvidnost preduzeća, podrška malim i mikro preduzećima u vrednosti 700 miliona evra.

- Država će za sve preduzetnike, mala i mikro preduzeća tokom tri meseca platiti minimalac za zaposlene, bez obzira da li li su radili i isplaćivali zarade radnicima. Želimo da ti preduzetnici mogu da nastave poslovanje, da im pokrijemo nelikvidnost - rekao je Vučić i istakao da će na te mere moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10% radnika.

Objasnio je da se za solventnost srednjih preduzeća, a posebno malih i mikro preduzeća, sa bankama u Srbiji dogovara model pomoći koji podrazumeva da će one tržištu ponuditi 2 milijarde evra povoljnih kredita, koje će država podržati sa 480 miliona evra do 600 miliona evra.

Prema njegovim rečima, godišnja kamatna stopa bi trebalo da bude 3,57% na dinarska sredstva, a država će dati garanciju na tri godine.

I Fond za razvoj će, kako je dodao, uložiti 200 miliona evra za kreditiranje firmi pod najboljim uslovima, odnosno da kamata na evre ne bude veća od 1%, sa grejs periodom od devet do 12 meseci.

Najavio je će srednje i velike kompanije imati mogućnost da izdaju korporativne obveznice koje će država da otkupljuje, i na taj način će one obezbediti novac za poslovanje.

Država će, po rečima Vučića, pomoći i avio-kompaniji Air Serbia, koja ima velike gubitke, i za to neće biti nikakvih smetnji, jer u vanrednom stanju ne važe zabrane o državnoj pomoći javnim i državnim preduzećima.

Dodao je da se razmišlja se o tome kako da se pomogne povrtarima i mlekarima, odnosno onima koji nose robu na pijace, a biće i dodatne podrške za ugostiteljstvo i hotelijerstvo.

Po rečima Vučića, razgovara se i o tome kao se pomogne svim građanima, jednokratnom pomoći koja bi bila u vrednosti 100 evra, odnosno ukupno 520 mil iona evra, što bi povećalo potrošnju.

Paketi mera u regionu

Slovenački premijer Janez Janša najavio je sinoć (29. mart 2020.) "megazakon" pomoći stanovništvu i privredi težak 3 milijarde evra, za prevladavanje posledica epidemije virusa Covid-19.

Hrvatska je prošle nedelje usvojila mere u vrednosti 3,9 milijarde evra za pomoć domaćoj privredi i građanima u aktuelnoj krizi, a vlasti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji još nisu preduzele takve poteze.

Paketi mera u svetu

Brojne države sveta donele su slične pakete mera u ratu protiv koronavirusa, koji je usmrtio hiljade ljudi širom planete, paralisao svakodnevni život i gurnuo globalnu ekonomiju u još goru krizu od one iz 2008. godine.

Prema nedavnoj računici CNN Biznisa, vodeće svetske ekonomije, uključujući SAD, Evropu, Japan, Kinu, Indiju i druge, ukupno su do sada najavile pakete u vrednosti od sedam biliona dolara državne potrošnje radi smanjenja uticaja pandemije na njihove ekonomije.

Te mere takođe uključuju garancije za zajmove, poreske olakšice, kao i aktivnost centralnih banka na štampanju novog novca radi kupovine aktiva poput obveznica i akcionarskih fondova.

Ubedljivo najobimniji paket donela je najveća svetska ekonomija, SAD, vredan dva biliona dolara.

Federalne rezerve su pre toga usvojile paket podsticajnih mera u iznosu od 700 milijardi dolara za kupovinu državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti.

FED je takođe najavio novo finansiranje u iznosu od 300 milijardi dolara kako bi se nastavilo nesmetano kreditiranje firmi i potrošača.

U Evropi, Nemačka je predstavila spasilački paket u vrednosti do 750 milijardi evra, koji uključuje mere za podsticanje kreditiranja preduzeća i preuzimanje udela u firmama.

Francuska je odobrila 45 milijardi evra, pomoći za mala predizeća i radnike koji su ostali bez posla, a pored toga će dati garancije u iznosu 300 milijardi evra, za korporativno zaduživanje.

Italija je usvojila mere u vrednosti 25 milijardi evra za pomoć radnicima i zdravstvenom sistemu, dok je Španija najavila paket od 200 milijardi evra.

Velika Britanija je objavila da je pripremila paket od 397 milijardi dolara garancija za zajmove i da je na 12 meseci zamrzla naplatu poreza od domaćih kompanija u sektoru maloprodaje, ugostiteljstva i zabave. Pored toga, najavila je pomoć samozaposlenima dotacijama u iznosu od 80% njihove prosečne mesečne zarade u naredna tri meseca.

Izvor: Tanjug / eKapija

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Upoznaj Kopaonik - mnoštvo sadržaja za aktivan ili pasivan odmor
14. Avgust 2020
Turistički centar Kopaonik tokom letnje sezone pruža idealne uslove za aktivan i pasivan...
Turizam
Crna Gora otvara granice sa Srbijom
14. Avgust 2020
Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša izjavio je danas da će Crna Gora od...
Turizam
Ljajić: Šteta od milijardu evra zbog nedolaska stranih turista
14. Avgust 2020
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da se procenjuje da će...
Turizam
Uskoro novi zakon o angažovanju sezonskih radnika u turizmu i ugostiteljstvu
14. Avgust 2020
Srbija će dobiti novi zakon o pojednostavljenom angažovanju sezonskih radnika u turizmu i...