Paket mera podrške za privredu i građane vredan 5 milijardi evra

30. March 2020
Ilustracija, foto: pixabay
Ilustracija, foto: pixabay

Detaljan paket mera podrške za privredu i građane, kako bi lakše prebrodili krizu izazvanu svetskom pandemijom koronavirusa, biće predstavljen sutra (31. mart 2020.)

Ovaj svojevrsni pojas za spasavanje ekonomske egzistencije ljudi, velikih i malih preduzeća i poljoprivredne proizvodnje, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio gostujući sinoć na TV Prva, vredan je 5 milijardi evra.

- Tri su načina finasiranja koja su predviđena kao pomoć privredi i to je novac iz unutrašnjih rezervi, zaduživanje na domaćem tržištu hartija od vrednosti i zaduživanje na međunarodnom tržištu - rekao je Vućić.

Nagovestio je neke od mera iz najavljenog paketa, među kojima su pomeranje roka za plaćanje poreza i doprinosa, kao i plaćanje akontacije poreza na dobit na sledeću godinu, zatim ubrizgavanje 2 milijarde evra iz banaka preko garancijskog fonda za likvidnost preduzeća, podrška malim i mikro preduzećima u vrednosti 700 miliona evra.

- Država će za sve preduzetnike, mala i mikro preduzeća tokom tri meseca platiti minimalac za zaposlene, bez obzira da li li su radili i isplaćivali zarade radnicima. Želimo da ti preduzetnici mogu da nastave poslovanje, da im pokrijemo nelikvidnost - rekao je Vučić i istakao da će na te mere moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10% radnika.

Objasnio je da se za solventnost srednjih preduzeća, a posebno malih i mikro preduzeća, sa bankama u Srbiji dogovara model pomoći koji podrazumeva da će one tržištu ponuditi 2 milijarde evra povoljnih kredita, koje će država podržati sa 480 miliona evra do 600 miliona evra.

Prema njegovim rečima, godišnja kamatna stopa bi trebalo da bude 3,57% na dinarska sredstva, a država će dati garanciju na tri godine.

I Fond za razvoj će, kako je dodao, uložiti 200 miliona evra za kreditiranje firmi pod najboljim uslovima, odnosno da kamata na evre ne bude veća od 1%, sa grejs periodom od devet do 12 meseci.

Najavio je će srednje i velike kompanije imati mogućnost da izdaju korporativne obveznice koje će država da otkupljuje, i na taj način će one obezbediti novac za poslovanje.

Država će, po rečima Vučića, pomoći i avio-kompaniji Air Serbia, koja ima velike gubitke, i za to neće biti nikakvih smetnji, jer u vanrednom stanju ne važe zabrane o državnoj pomoći javnim i državnim preduzećima.

Dodao je da se razmišlja se o tome kako da se pomogne povrtarima i mlekarima, odnosno onima koji nose robu na pijace, a biće i dodatne podrške za ugostiteljstvo i hotelijerstvo.

Po rečima Vučića, razgovara se i o tome kao se pomogne svim građanima, jednokratnom pomoći koja bi bila u vrednosti 100 evra, odnosno ukupno 520 mil iona evra, što bi povećalo potrošnju.

Paketi mera u regionu

Slovenački premijer Janez Janša najavio je sinoć (29. mart 2020.) "megazakon" pomoći stanovništvu i privredi težak 3 milijarde evra, za prevladavanje posledica epidemije virusa Covid-19.

Hrvatska je prošle nedelje usvojila mere u vrednosti 3,9 milijarde evra za pomoć domaćoj privredi i građanima u aktuelnoj krizi, a vlasti u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji još nisu preduzele takve poteze.

Paketi mera u svetu

Brojne države sveta donele su slične pakete mera u ratu protiv koronavirusa, koji je usmrtio hiljade ljudi širom planete, paralisao svakodnevni život i gurnuo globalnu ekonomiju u još goru krizu od one iz 2008. godine.

Prema nedavnoj računici CNN Biznisa, vodeće svetske ekonomije, uključujući SAD, Evropu, Japan, Kinu, Indiju i druge, ukupno su do sada najavile pakete u vrednosti od sedam biliona dolara državne potrošnje radi smanjenja uticaja pandemije na njihove ekonomije.

Te mere takođe uključuju garancije za zajmove, poreske olakšice, kao i aktivnost centralnih banka na štampanju novog novca radi kupovine aktiva poput obveznica i akcionarskih fondova.

Ubedljivo najobimniji paket donela je najveća svetska ekonomija, SAD, vredan dva biliona dolara.

Federalne rezerve su pre toga usvojile paket podsticajnih mera u iznosu od 700 milijardi dolara za kupovinu državnih obveznica i hipotekarnih hartija od vrednosti.

FED je takođe najavio novo finansiranje u iznosu od 300 milijardi dolara kako bi se nastavilo nesmetano kreditiranje firmi i potrošača.

U Evropi, Nemačka je predstavila spasilački paket u vrednosti do 750 milijardi evra, koji uključuje mere za podsticanje kreditiranja preduzeća i preuzimanje udela u firmama.

Francuska je odobrila 45 milijardi evra, pomoći za mala predizeća i radnike koji su ostali bez posla, a pored toga će dati garancije u iznosu 300 milijardi evra, za korporativno zaduživanje.

Italija je usvojila mere u vrednosti 25 milijardi evra za pomoć radnicima i zdravstvenom sistemu, dok je Španija najavila paket od 200 milijardi evra.

Velika Britanija je objavila da je pripremila paket od 397 milijardi dolara garancija za zajmove i da je na 12 meseci zamrzla naplatu poreza od domaćih kompanija u sektoru maloprodaje, ugostiteljstva i zabave. Pored toga, najavila je pomoć samozaposlenima dotacijama u iznosu od 80% njihove prosečne mesečne zarade u naredna tri meseca.

Izvor: Tanjug / eKapija 

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. March 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Tourism
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. March 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Tourism
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. March 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Tourism
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. March 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...