Ove godine 320 miliona evra investicija u crnogorski turizam

14. Januar 2019
Ove godine 320 miliona evra investicija u crnogorski turizam

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su zadovoljni prošlogodišnjom sezonom i po prvi put ostvarenom milijardom evra prihoda. Kako je rekao resorni ministar Pavle Radulović, izdata su mišljenja za tehničku dokumentaciju za 16 novih hotela u pet primorskih gradova.

- Za sada je procenjena vrednost u turističke objekte u ovoj godini 320 miliona evra. Vrlo smo zadovoljni impresivnim rekordima koje smo prošle godine ostvarili na polju turizma, pre svega u prihodima i broju turista, kojih je bilo 2.1 milion, 100 hiljada više nego 2017. - rekao je Radulović, prenosi Pobjeda.

U hotelima, dodao je, prvi put u istoriji crnogorskog turizma, boravilo je milion turista dok je za deset meseci ostvareno četiri miliona noćenja.

- Poseban uspeh je što je letnja sezona završena u novembru, a 25. decembra otvorili smo zimsku sezonu, što znaci da je znatno produžena, uglavnom zahvaljujuci velikim turoperatorima. Ponosni smo i na činjenicu da su, što se tiče hotelskih kapaciteta, 51 odsto kategorije četiri i pet zvezdica, što je povećanje od šest odsto - rekao je Radulović i najavio rast svih parametara ove godine, uzimajući u obzir povećanje smeštajnih kapaciteta, broja destinacija sa kojima je Crna Gora povezana avio-saobraćajem i veće interesovanje turista izvan glavne sezone.

Strateški cilj je da Crna Gora postane visokokvalitetna celogodišnja destinacija. Ministar smatra da su dobro započeli proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata. Za legalizaciju se prijavila 51.000 gradana.

- Naš cilj jeste da dobijemo uređeniji prostor od onog koji je trenutno devastiran bespravno sagrađenim objektima. Avionsko snimanje je završeno, a nakon preklapanja podataka sa 3-D orto-foto snimka, katastarskih i podataka o prijavljenim objektima, imaćemo preciznu evidenciju bespravno sagrađenih objekata - istakao je Radulović, koji nije zadovoljan dinamikom kojom pojedine opštine rešavaju pristigle zahteve za legalizaciju i najavljuje da će im ponuditi tehničku pomoć radi ubrzanja ovog procesa.

Izvor: SEEbiz

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Avio-kompanija u kojoj patike postaju deo uniforme
26. April 2024
Počev od 6. maja, holandski avio-prevoznik KLM Royal Dutch Airlines dozvoljava svojim...
Turizam
Zlatibor dobija rekreaciono jezero
26. April 2024
Opština Čajetina raspisala je tender za izradu generalnog projekta, idejnog...
Turizam
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Turizam
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...