Ove godine 320 miliona evra investicija u crnogorski turizam

14. January 2019
Ove godine 320 miliona evra investicija u crnogorski turizam

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su zadovoljni prošlogodišnjom sezonom i po prvi put ostvarenom milijardom evra prihoda. Kako je rekao resorni ministar Pavle Radulović, izdata su mišljenja za tehničku dokumentaciju za 16 novih hotela u pet primorskih gradova.

- Za sada je procenjena vrednost u turističke objekte u ovoj godini 320 miliona evra. Vrlo smo zadovoljni impresivnim rekordima koje smo prošle godine ostvarili na polju turizma, pre svega u prihodima i broju turista, kojih je bilo 2.1 milion, 100 hiljada više nego 2017. - rekao je Radulović, prenosi Pobjeda.

U hotelima, dodao je, prvi put u istoriji crnogorskog turizma, boravilo je milion turista dok je za deset meseci ostvareno četiri miliona noćenja.

- Poseban uspeh je što je letnja sezona završena u novembru, a 25. decembra otvorili smo zimsku sezonu, što znaci da je znatno produžena, uglavnom zahvaljujuci velikim turoperatorima. Ponosni smo i na činjenicu da su, što se tiče hotelskih kapaciteta, 51 odsto kategorije četiri i pet zvezdica, što je povećanje od šest odsto - rekao je Radulović i najavio rast svih parametara ove godine, uzimajući u obzir povećanje smeštajnih kapaciteta, broja destinacija sa kojima je Crna Gora povezana avio-saobraćajem i veće interesovanje turista izvan glavne sezone.

Strateški cilj je da Crna Gora postane visokokvalitetna celogodišnja destinacija. Ministar smatra da su dobro započeli proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata. Za legalizaciju se prijavila 51.000 gradana.

- Naš cilj jeste da dobijemo uređeniji prostor od onog koji je trenutno devastiran bespravno sagrađenim objektima. Avionsko snimanje je završeno, a nakon preklapanja podataka sa 3-D orto-foto snimka, katastarskih i podataka o prijavljenim objektima, imaćemo preciznu evidenciju bespravno sagrađenih objekata - istakao je Radulović, koji nije zadovoljan dinamikom kojom pojedine opštine rešavaju pristigle zahteve za legalizaciju i najavljuje da će im ponuditi tehničku pomoć radi ubrzanja ovog procesa.

Izvor: SEEbiz

Comments (0)

Connected news

Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...
Tourism
O turizmu koji ne uništava ono od čega živi
12. April 2024
Sve više ljudi putuje češće, dalje i kraće. Kakve posledice naše želje...
Tourism
Muzej automobila ispod Brankovog mosta - Poznata i buduća lokacija Muzeja Nikole Tesle
12. April 2024
Muzej automobila koji je pre oko dva meseca prinudno iseljen iz Moderne garaže u Majke...
Tourism
Kamp „Zlatibor“ otvoren za posetioce
11. April 2024
Svim ljubiteljima kampovanja svoja vrata širom je otvorio Kamp „Zlatibor”....