Otkrijte "Tajne Glavne železničke stanice" u Železničkom muzeju

17. April 2019

O istoriji ovog zdanja i ljudima koji su tuda prošli, poput mnogih državnika, naučnika, književnika, umetnika, među kojima su bili i kralj Petar Prvi, Žozefina Beker, Ita Rina, Nikola Tesla... – govori izložba u Železničkom muzeju.

Sa nekadašnje Glavne železničke stanice u Savskoj ulici prvi voz krenuo je 1884. godine. Vozio je ka Beču. Prvi putnik bio je kralj Milan Obrenović. Desetak dana posle Milana organizovana je i svečana vožnja u Niš. Od tada do danas kroz ovu stanicu, osim običnog sveta, prošli su mnogi državnici, naučnici, književnici, umetnici... Među njima su bili kralj Petar Prvi, Žozefina Beker, čuvena američka plesačica i pevačica, Svetislav Petrović, prvi Srbin koji je između dva svetska rata radio u svetskoj kinematografiji, glumica Ita Rina, Nikola Tesla, Reza Pahlavi, poslednji iranski šah...

Može se reći da nije bilo značajnije ličnosti koja do izgradnje aerodroma u Surčinu vozom nije stigla u Beograd i na Glavnu železničku stanicu.

O misteriji i ljudima koji su prošli kroz stanicu u Železničkom muzeju u Nemanjinoj ulici 6 otvorena je izložba „Tajne beogradske železničke stanice”.

– U postavci je više od 140 različitih fotografija, dokumenata, novinskih članaka, umetničkih i istorijskih predmeta korišćenih u okviru stanice. Fotografije i eksponati potiču iz fondova Železničkog i Muzeja Jugoslavije, Istorijskog muzeja Srbije, Muzeja grada, Vojnog i Muzeja vazduhoplovstva, Narodne biblioteke Srbije, Arhiva Jugoslavije, Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada, kao i iz privatne zbirke Miloša Jurišića. Izložba predstavlja prirodan nastavak istraživanja o železnici na tlu Beograda – kaže Ivana Jovičić Ćurčić, kustoskinja izložbe.

Veliki broj fotografija i dokumenata, od kojih se mnogi nisu našli na izložbi, govori koliki je značaj Beogradske železničke stanice.

– Odluka gde će stanica biti građena donesena je 1881. godine. Odabrano je mesto koje se zvalo Bara Venecija, a zgrada je rađena po projektu bečkog arhitekte Vilhema fon Flatiha. Ovaj teren bio je potpuno nepovezanim sa gradom. U njegovoj okolini bilo je selo Savamala, što je danas ljudima teško i da pojme. Do varoši se išlo naokolo fijakerima i to Nemanjinom ulicom, odnosno tadašnjom Spomeničkom – priča Jovičić Ćurčić.

Bara Venecija je postepeno zatrpavana zemljom, ali i građevinskim šutom koji su na to mesto bacali građani.

– Postoji podatak da su tu bačeni i ostaci Stambol kapije. Neobično je da je prilikom izvođenja prvih radova zemlja za nasipanje dovožena ni manje ni više nego s Prokopa, mesta gde se sada nalazi glavna železnička stanica – napominje Jovičić Ćurčić.

Na izložbi je i jedan kuriozitet. Reč je fotografiji nastaloj odmah posle izgradnje stanice 1884. godine. Ova fotografija pripada fondu Železničkog muzeja.

Stanica je u početku imala gasno osvetljenje, a kasnije je dobila struju. Pošto je trošila mnogo energije, određeno je da dobije svoju mini-elektranu. Elektrana je bila izgrađena na mestu Korunovićevog zdanja, današnje Pošte, i u rad je puštena 1909. godine. Porušena je posle dve decenije.

Nekadašnja Glavna železnička stanica dva puta je teško oštećena – u nemačkom bombardovanju 1941. i savezničkom 1944. godine.

– Nemci su odmah po ulasku u grad na mestu današnje Plave lokomotive napravili improvizovanu staničnu zgradu. Glavna zgrada potpuno je obnovljena 1953. godine – kaže Jovičić Ćurčić.

Glavna železnička stanica od otvaranja do ukidanja 1. jula 2018. godine radila je oko 49.000 dana.

Izložba, koju organizuje Medija centar Železnica Srbije, održava se u okviru međunarodne manifestacije „Belgrade Photo Month” traje do 19. aprila. Vrata muzeja otvorena su od 9 do 15.30 časova. Ulaz je besplatan.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...