Organizovana prva tura za slabovide i slepe u okviru "Dana evropske baštine"

21. Septembar 2022
Photo by Josh Calabrese on Unsplash
Photo by Josh Calabrese on Unsplash

Koja je „najgluplja” biljka na svetu, zašto nežni četinar čuva bananu i koja biljka najviše voli da se grli, mogli su da čuju prvi učesnici inkluzivne ture koji su u okviru „Dana evropske baštine” bili u poseti Botaničkoj bašti „Jevremovac”, saopšteno je iz Turističke organizacije Beograda.

„Dani evropske baštine” se u Beogradu održavaju već 20 godina, a „Jevremovac” slavi 130 godina postojanja, te je to bio razlog zašto je Turistička organizacija Beograda prvu turu organizovala upravo u Botaničkoj bašti. Tema ovogodišnjih „Dana evropske baštine” su pristupačnost i dostupnost za sve.

Tatjana Gogić, vodič u Botaničkoj bašti, je slabovidim i slepim osobama dočarala boje i mirise bašte, ali i objasnila zašto je imela „najgluplja” biljka na svetu.

– Imela je parazitska biljka koja se zakači za granu domaćina i iz nje sisa vodu i hranljive materije, ali to radi toliko snažno da ubrzo „uguši” domaćina i sama umre – rekla je Tatjana Gogić.

Botanička bašta čuva i stare sorte voća i redovno sakuplja seme, što je izuzetno važno jer se insekti i korov brzo prilagođavaju novim pesticidima. Zbog toga se u staklencu nalaze i sorte divljih banana pored kojih raste tropska jela. Tropski deo staklenca je bio najzanimljiviji za posetioce, jer su videli biljku koja voli da se grli, kosmopolitsku sočivicu, ali i difenbahiju od koje može da se izgubi glas.

Naredna besplatna inkluzivna tura, obilazak Savskog trga i spomenika Stefanu Nemanji održaće se 4. oktobra, poseta Beogradskoj tvrđavi 7. oktobra, a Hramu Svetog Save 12. oktobra. Sve ture u okviru „Dana evropske baštine” su besplatne.

Izvor: beoinfo

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Đavolja varoš dobija vizitorski centar
26. Jul 2024
Opština Kuršumlija dobila je od Ministarstva zaštite životne sredine 25...
Turizam
Zlatiborska Gold Gondola postaje ovog vikenda epicentar mode
24. Jul 2024
Najduža panoramska gondola na svetu, zlatiborska Gold Gondola, u subotu 27. jula sa početkom...
Turizam
Velika letnja nagradna igra Turističke organizacije
15. Jul 2024
Turistička organizacija Zlatibor organizuje Veliku letnju nagradnu igru. Nagradna igra počinje...
Turizam
Crna Gora nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju
12. Jul 2024
Crna Gora je nominovana za najpoželjniju evropsku destinaciju u okviru 23. godišnje...