Organizovana prva tura za slabovide i slepe u okviru "Dana evropske baštine"

21. September 2022
Photo by Josh Calabrese on Unsplash
Photo by Josh Calabrese on Unsplash

Koja je „najgluplja” biljka na svetu, zašto nežni četinar čuva bananu i koja biljka najviše voli da se grli, mogli su da čuju prvi učesnici inkluzivne ture koji su u okviru „Dana evropske baštine” bili u poseti Botaničkoj bašti „Jevremovac”, saopšteno je iz Turističke organizacije Beograda.

„Dani evropske baštine” se u Beogradu održavaju već 20 godina, a „Jevremovac” slavi 130 godina postojanja, te je to bio razlog zašto je Turistička organizacija Beograda prvu turu organizovala upravo u Botaničkoj bašti. Tema ovogodišnjih „Dana evropske baštine” su pristupačnost i dostupnost za sve.

Tatjana Gogić, vodič u Botaničkoj bašti, je slabovidim i slepim osobama dočarala boje i mirise bašte, ali i objasnila zašto je imela „najgluplja” biljka na svetu.

– Imela je parazitska biljka koja se zakači za granu domaćina i iz nje sisa vodu i hranljive materije, ali to radi toliko snažno da ubrzo „uguši” domaćina i sama umre – rekla je Tatjana Gogić.

Botanička bašta čuva i stare sorte voća i redovno sakuplja seme, što je izuzetno važno jer se insekti i korov brzo prilagođavaju novim pesticidima. Zbog toga se u staklencu nalaze i sorte divljih banana pored kojih raste tropska jela. Tropski deo staklenca je bio najzanimljiviji za posetioce, jer su videli biljku koja voli da se grli, kosmopolitsku sočivicu, ali i difenbahiju od koje može da se izgubi glas.

Naredna besplatna inkluzivna tura, obilazak Savskog trga i spomenika Stefanu Nemanji održaće se 4. oktobra, poseta Beogradskoj tvrđavi 7. oktobra, a Hramu Svetog Save 12. oktobra. Sve ture u okviru „Dana evropske baštine” su besplatne.

Izvor: beoinfo

Comments (0)

Connected news

Tourism
Putovanje kroz TourismTech: Nove tehnologije u hotelijerstvu i turizmu
23. April 2024
U ponedeljak, 22.04.2024. na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,...
Tourism
Egejska regija Turske: Raj za sladokusce i ljubitelje vina
19. April 2024
Kada kažemo maslinovo ulje, morski plodovi i vina raskošnog ukusa, najčešće...
Tourism
Svi na Karneval u Budvu – zajedno!
19. April 2024
Najatraktivnija prolećna manifestacija, Međunarodni budvanski karneval, ove godine se održava...
Tourism
Air Serbia uspostavila direktan let između Beograda i Mostara
16. April 2024
Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog...