Okolina Užica dobija arheološki park

06. Jun 2019
3D prikaz budućeg naselja
3D prikaz budućeg naselja

Uzbudljivo putovanje kroz vreme, pravo u praistoriju, spremaju u užičkom kraju. Gradiće se ovde u klisuri Đetinje arheološki park na otvorenom iz doba neolita. I to u blizini Staparske gradine, gde su otkriveni ostaci neolitskih građevina i lekovite Staparske banje, pokraj uređenog šetališta nekadašnjom trasom uske "ćirine” pruge koje je proglašeno "evropskom zelenom stazom”.

Gradnja parka je poduhvat prekogranične saradnje Srbija–BiH, a finansijski podržan od Evropske unije. Ovih dana su u okviru tog projekta "Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE”, koji Užice realizuje u partnerstvu s Tuzlom i opštinom Milići, studenti arhitekture napravili 3D prikaz izgleda naselja, kuća i okruženja ovog budućeg parka.

– Sagledavanjem trodimenzionalnog prikaza možemo priuštiti putovanje kroz vreme, zamišljajući budući ambijent naselja, zvuke obrade kamena i izrade oružja, okretanje neolitskog grnčarskog vitla ili mirise neolitske kuhinje – opisuje menadžer za promociju projekta Miroslav Ivanović, dodajući da će simulacija izgleda ovog budućeg parka pomoći širenju svesti o značaju održivog upravljanja kulturnim nasleđem iz praistorije.

Otvaranje parka planirano je za prvu polovinu naredne godine. Pravi se da bi ljudi bolje upoznali davnu prošlost, da otkriju nepoznato a zanimljivo. Da ovo mesto s vremenom postane jedinstvena turistička atrakcija: s replikama kuća i zemunica iz doba neolita, radionicama pradavnih umeća, stalnim izložbenim postavkama, u dve srodne celine koje oslikavaju život praistorijskog čoveka.

Poznato je da su u Evropi ovakvi arheološki parkovi dobro posećeni, pa se to i ovde očekuje. S tim što za ove planove valja urediti prilazne puteve. Sada ka ovoj lokaciji iz Užica (od tvrđave i prve hidrocentrale) klisurom Đetinje kroz "ćirine” tunele vodi staza namenjena za bicikliste, šetače i turistički vozić (povremeno se otvara i za automobile), koja je pod asfaltom oko sedam kilometara. Ali iz drugog pravca, od brane Vrutci, koja je putevima dobro povezana s okolnim turističkim centrima, pun je rupa makadam što se spušta prema Staparskoj banji. Na tom delu nije asfaltirana bivša trasa uske pruge i tuneli su neuređeni, pa ovih preostalih otprilike pet kilometara valja što pre urediti kako bi turisti i ekskurzije sa Zlatibora, Tare i Mokre Gore lakše stizali do arheološkog parka. Za brigu je što ni drugi mogući prilaz ovoj lokaciji, od sela Stapari, nije potpuno asfaltiran.

Izvor: Politika

Komentara (0)

Povezane vesti

Turizam
Air Serbia ostvarila profit od 40,5 miliona evra u 2023. godini
19. Mart 2024
Zahvaljujući uvođenju preko 20 novih destinacija, velikom rastu ukupnog broja letova i...
Turizam
Istanbul jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike
18. Mart 2024
Istanbul je ocenjen kao jedna od najboljih evropskih destinacija za solo putnike, pružajući...
Turizam
Visit Online d.o.o. iz Beograda prvi kompanijski član Globalnog saveta za održivi turizam u Srbiji
14. Mart 2024
Kompanija Visit Online Smart Solutions iz Beograda koja je razvila i vodi digitalnu platformu...
Turizam
Otvaranje nautičke sezone 16. marta u Beogradu
14. Mart 2024
Upljovljavanjem kruzera “Viking Lif” kompanije Viking River Cruises u Međunarodno...